Ко стоји иза убиства Солејманија – Помпео или директорка Ције

Државни секретар САД Мајк Помпео био је иницијатор одлуке председника Доналда Трампа да одобри напад на иранског генерала Касема Солејманија, преноси Си-Ен-Ен, док Њујорк тајмс наводи да иза тога стоји директорка Ције Ђина Хаспел.

Извори из америчке адмнистрације тврде да је напад на проиранске трупе у Ираку био потез високог улога који је показао Помпеов статус најутицајнијег званичника за националну безбедност у Вашингтону.

Уклањање лидера елитне једнице Револуционарне гарде "са бојног поља" био је циљ највишег америчког дипломате већ деценију, преноси Си-Ен-Ен изјаву неимованог званичника који каже да је Помпео са тим предлогом изашао пред Трампа.

Према изворима блиским Помпеу, државни секретар је током своје каријере веровао да је Иран у корену свих проблема на Блиском истоку и фокусирао се на Солејманија, "команданта у сенци", који стоји иза тероризма широм тог региона.

Као бивши дипломац из Вест Поинта који још има много пријатеља у војсци на Блиском истоку, Помпео је био уверен да је Солејмани крив за смрт стотине америчких војника, као и да је архитекта иранских војних операција у Ираку и Сирији.

Извор каже да је Помпео изјавио да се "неће повући из јавне службе док Солејмани не оде са бојног поља".

После изјаве да се неће кандидовати за сенатора у Канзасу, готово је извесно да ће Помпео наставити са утицајем у Трамповој администрацији, а који је, преноси Си-Ен-Ен, у рангу "државног секретара, министра обране и директора Ције".

Ђина Хаспел предвидела реакцију Ирана? 

Међутим, Њујорк тајмс преноси да је друга личност утицала на Трампову одлуку потпуно предвидевши реакцију Ирана.

Директорка Ције Ђина Хаспел је оценила да је претња коју представља ирански генерал већа од претње од реакције Ирана ако би он био убијен, наводе извори из америчке администрације.

Како се наводи, она је предвидела ракетирање база са америчким трупама као највероватнију реакцију Ирана, што се у уторак и одиграло.

Лист наводи са Ђина Хаспел није формално заузела став о томе да ли Солејмани треба да буде убијен, њена анализа је протумачена као уверење Ције да би његова ликвидација ојачала а не ослабила позиције САД и безбедност на Блиском истоку.

Претходно су се низали различити сценарији о могућој одмазди Ирана за убиство Солејманија који су укључивали ракетне ударе, терористичке акте усмерене на Американце на Блиском истоку или напад стотина припадника проиранске милиције на ваздухопловну базу "Ел Асад".

Добра процена америчке обавештајне службе допринела је томе да су пројектили уништили празне хангаре и хаварисане авионе, па није било погинулих америчких или ирачких војника, преноси Њујорк тајмс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара