Социјалисти изабрали Пару, опозиција Гваида на чело Конгреса

Социјалисти председника Николаса Мадура изабрали су Луиса Пару за председника Конгреса пошто је војска спречила опозиционог лидера Хуана Гваида да уђе у парламент, након чега је опозиција испред зграде одржала седницу и поново га изабрала на ту функцију.

Спречавање уласка опозиције у парламент и избор Паре, Гваидове присталице најпре су окарактерисале као "парламентарни пуч".

"Упозоравамо свет да Мадуров режим жели да изведе парламентарни пуч са социјалистима и да руководство Националне скупштине положи заклетву против воље парламентарне већине", написао је опозициони посланик Карлос Валеро на Твитеру.

Посланици који су покушали да уђу у зграду рекли су за Ројтерс да су морали да прођу неколико контрола од стране полиције и војске и да је на сваком пункту био заустављен неко од њих.

За то време социјалисти су преузели контролу над седницом и именовали Пару за председавајућег парламента, наводи Ројтерс.

Пре годину дана Гваидо је рекао да му позиција председника парламента омогућује да буде привремени председник Венецуеле.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. јан 2020, 12:07) - anonymous [нерегистровани]

Gvaido nije cak ni poslanik

Tog Gvaida nisu cak izabrali ni za poslanika. Obican americki covek iz naroda kojem USA cine sve usluge ne bi li ga dovele na vlast.
Nemam nista protiv,ali neka ga narod izabere na parlamentarnim izborima...