Макрон: Француске снаге убиле више од 30 терориста у Малију

Француске снаге убиле су тридесет троје терориста у области Мопти у Малију, изјавио је француски председник Емануел Макрон током обраћања у Обали Слоноваче.

Команда француске војске потврдила је да су терористи убијени током акције која је изведена током ночи у близини границе са Мауританијом, преноси Ројтерс.

"Јутрос смо, захваљујући ангажману наших војника, неутралисали тридесет троје терориста, ослободили једног заробљеника и два малајска жандарма који су били држани као таоци", рекао је Макрон.

Француска, бивша колонијална сила, једини је западна земља са значајним војним присуством против побуњеничке акције у Малију и широј области Сахелу, регији западне Африке, испод пустиње Сахаре.

Команда француске војске потврдила је број смртних случајева у овој операција за коју се наводи да се одвијала ноћас у близини границе са Мауританијом око 150 километара северозападно од града Мопти у Малију.

Акција је изведена близу места где је 13 француских војника погинуло прошлог месеца у паду хеликоптера. 

Французи који су дошли у Мали 2013. године да помогну тамошњој влади да поврати северне територије које су окупирали исламски побуњеници не делују у Сахелу самостално. Исте године УН су оформиле мировну мисију за Мали. Колико је реч о ризичној операцији, говори податак да је за шест година убијено више од 200 "плавих шлемова".

број коментара 0 Пошаљи коментар