Путин: Русија ће наставити да испоручује гас преко Украјине

Руски председник Владимир Путин оценио је на годишњој конференцији за медије да ће бити постигнут договор са Украјином у вези са транспортом гаса. Поводом одлуке Представничког дома Конгреса о опозиву Доналда Трампа, Путин је рекао да нису велике шансе да ће и Сенат подржати смену америчког председника.

Владимир Путин је на традиционалној годишњој конференцији за медије најавио да ће Русија наставити да испоручује гас Европи преко Украјине, о чему преговарају руски "Гаспром" и украјински "Нафтогас".

"Тражићемо решење које је прихватљиво свим странама, укључујући Украјину, и то упркос изградњи инфраструктуре као што су 'Северни ток 1', 'Северни ток 2', 'Турски ток'. Задржаћемо транзит гаса преко Украјине", поручио је Путин. 

Ипак, указао је да је транзитна рута која преко Украјине води у Европу дужа и скупља за Русију.

Поводом сукоба у Донбасу, Путин је истакао да је потребно да Кијев директно разговара са властима на истоку Украјине, како би се обновио мир у том делу земље.

Истовремено, како је додао, Русија одбацује било какву измену споразума из Минска из 2015. године о источној Украјини.

"Спремни смо да наставимо разговоре у нормандијском квартету", поручио је руски председник.

Путин очекује да ће Трамп остати председник

Руски председник је коментарисао и процес импичмента његовог америчког колеге Доналда Трампа, поводом одлуке Представничког дома Конгреса о опозиву председика САД.

Путин каже да су оптужбе против Трампа измишљене и верује да нису велике шансе да ће Сенат, горњи дом Конгреса, сменити Трампа.

Поручио је да је Русија спремна да постигне нови СТАРТ, споразум о ограничењу нуклеарног наоружања, али да на руске предлоге није било одговора.

"Нисмо у војном савезу са Кином"

Говорећи о односима са Кином, Путин је изјавио да Русија није у војном савезу са том земљом и да не планира да га формира.

Међутим, како је додао, односи са Кином ће наставити да се развијају, укључујући и сарадњу у сфери војне технологије.

"Мислим да је Кина способна да произведе свој систем раног упозорења на балистичке ракете, али уз нашу помоћ то може да постигне раније. То ће значајно побољшати способност нашег стратешког партнера да се брани", истакао је руски председник.

Совјетски лидери нису разматрали геополитике

Владимир Путин је изјавио да совјетски лидери нису узимали у обзир геополитике када су оснивали СССР.

"Данас, са моје тачке гледишта и искуства, схватам да су поред идеолошке компоненте постојале и геополитичке. Оне нису разматране када се оснивао Совјетски савез. Совјетска ера је била веома политизована", рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре у Москви, преноси Тас.

Казао је и да је обавештајна служба КГБ за коју је радио такође била исполитизована.

"Имао сам своје мишљење о нашим лидерима", рекао је Путин и додао да су га његова будућа искуства навела да промени то стајалиште.

Конференција трајала дуже од четири сата

Конференција за новинаре трајала је четири сата и 18 минута. Била је, ипак, краћа од рекордне која је 2008. трајала четири сата и 40 минута, преноси Тас.

Присуствовало је око 1.900 новинара, највише из руских регионалних медија, мада је приметан био и број новинара из руских савезних агенција и страних репортера.

Путин је одговорио на укупно 57 питања која су се односила на разне теме - од регионалних проблема до проблема у вези с климатским променама и међународних односа.

Како се наводи, ове године су организатори конференције тражили од новинара да не доносе велике плакате на конференцију, међутим новинари су то покушали да избегну тако што су гласно добацивали своја питања и трудили се да привуку пажњу Путина.

Руски председник је, међутим, врло често током конференције сам бирао новинаре од којих је добијао питање.

Поједини новинари нудили су Путину да објаве његове чланке у одређеним медијима и позивали га на разна дешавања и даривали му поклоне, а забележено је да је један бугарски новинар Путину поклонио православну икону.

Ово је била 15. Путинова годишња конференција која је први пут одржана 2001., а тада је пратило више од 500 новинара и трајала је један сат и 35 минута.

Прошле године, руски председник је годишњу конференцију одржао 20. децембра и трајала је три сата и 43 минута.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво