Бразил: За годину дана уништена прашума велика као Порторико

У новембру је забележен највиши ниво уништавања шума у бразилској Амазонији од како су 2015. почела да се врше таква мерења, показују најновији подаци бразилске владе.

У новембру су уништена 563 квадратна километра највеће тропске шуме на свету, што је чак 103 одсто више него у истом месецу прошле године, преноси Ројтерс.

Такође, подаци показују да је у периоду од јануара до новембра уништено 8.934 квадратних километара, односно 83 одсто више него у истом периоду 2018. године, што је област величине Порторика.

Уништавање шума обично опадне у новембру и децембру током кишне сезоне у Амазонији. Међутим, подаци за претходни месец су неуобичајено високи.

Активисти за заштиту животне средине оптужују бразилског председника Жаира Болсонара да је охрабривао земљораднике и дрвосече да пале шуме јер се тиме, наводно, подстиче развој Амазоније.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. дец 2019, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

Krivac

Da se nadamo da svo zlo ovoga sveta sto pre nestane i svet ktene pravim putem, priroda ce cvetati.

(недеља, 15. дец 2019, 07:25) - anonymous [нерегистровани]

Шта саде

Уместо шуме ?

(недеља, 15. дец 2019, 06:51) - Сале [нерегистровани]

Природа

Природа зна да се избори са паразитима, а овог пута паразит је човек. Неће нам помоћи ни једна светска религија нити наука кад Природа примети да нешто није у реду.

(недеља, 15. дец 2019, 03:13) - anonymous [нерегистровани]

Ko je posekao šume i prašume po Evropi i Severnoj Americi?

Licimerno je tražiti od Brazila da ne povećava obradivo poljoprivredno zemljište, pogotovo kada to traže evropske zemlje i zemlje Severne Amerike koje su svoje šume odavno isekli i kultivisali za poljoprivredne useve. Da li bi se neko složio u UN da Brazilu plati 1 cent po glavi stanovnika da radi na očuvanju Amazonske prašume?