Грета Тунберг је „Тајмова“ личност године

Личност године часописа „Тајм“ за 2019. годину је тинејџерка Грета Тунберг, која је указивала на климатске поремећаје.

Шеснаестогодишња Швеђанка је најмлађи добитник признања за Тајмову личност године које се додељује већ 92 године. 

Грета указује на последице које доносе климатске промене.

„Њен глас се најдаље чује када говори о проблемима са којим се планета ове године суочила, а и учествовала је у стварању светског покрета“, рекао је главни уредник Тајма Едвард Фелсентал.

Тинејџерка је била иницијатор бројних протеста у којима је учествовало више милиона људи, углавном ученика и студената, а све са циљем да укаже на неопходност хитне акције у борби против климатских промена.

„Она је отелотворење активизма младих. Раст њеног утицаја био је заиста изванредан. Пре 14 месеци сама је демонстрирала, а сада предводи милионе људи широм света, и заиста је била кључни покретач ове године који је питање заштите природе ставио у центар“, додао је Фелсентал.

Путује и чамцем на соларну енергију 

Светску пажњу млада Грета је привукла ватреним говором на самиту Уједињених нација о климатским променама у септембру, након што је из Енглеске упловила у Њујорк у чамцу на соларни погон, како и уштедела енергију.

„Све ово овде је погрешно, не би требало да сам овде, већ у школи на другој страни океана. Украли сте ми снове и детињство празним причама. А људи ипак пате, људи умиру, читави екосистеми се урушавају. Ми смо на почетку масовног изумирања, а све о чему можете да разговарате су новац и бајке о вечитом економском расту. Како се усуђујете!“, рекла је Грета у говору испред УН, који се великом брзином проширио свим друштвеним мрежама.

„Деценијама се истраживачи и активисти боре да светски лидери схвате климатску претњу озбиљно. Али ове године, тим поводом, у центру пажње је Грета Тунберг“, пише Тајмс.

Тунбергова је свој револт и протест почела у августу 2018. године испред шведског парламента, недуго затим се обратила шефовима држава у УН, потом се састала са папом, и инспирисала милионе људи да се придруже глобалном протесту поводом климатских проблема 20. септембра 2019. године, што се сматра највећим климатским протестом до сада.

С друге стране, наводи Тајм, толико људи је претило смрћу њеној породици да је она често у пратњи полиције. Ипак, она претње види као позитиван знак. За Грету су оне доказ да је, како каже, „њен активизам одговорне погодио у живац, па су нервозни“.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво