Нападач из Лондона раније био осуђиван за тероризам

Терористички напад на лондонском мосту, када је у петак убијено двоје људи, а троје рањено, извео је 28-годишњи Усман Кан, саопштила је лондонска полиција. Нападач је убијен, а полиција је потврдила да није имао помагаче током акције. Раније је био оптужен због тероризма, а условно је пуштен на слободу пре годину дана, уз наногицу.

Нападач, Усман Кан, пре седам година био је осуђен за тероризам, али је пре годину дана пуштен на условну слободу пошто је пристао да носи електронску справу за праћење затвореника. Он је на себи имао лажни појас са експлозивом.

На лондонским улицама је приметно више полиције док се наставља истрага о јучерашњем терористичком нападу.

Министар у британској влади рекао је да ће бити анализирани услови под којима затвореници попут Кана могу бити ослобођени.

"Веома сам тужна и љута што је Лондон поново био на мети терориста. Лондонски полицајци су се храбро и професионално супротставили нападачу, само пет минута пошто су позвани да интервенишу", изјавила је Кресида Дик, комесар лондонске полиције.

Због напада је одржан ванредни састанак безбедносног кабинета, КОБРЕ, којем је председавао премијер Борис Џонсон.

"Већ дуго упозоравам да је грешка то што се озбиљни и насилни криминалци пуштају раније на слободу. Важно је да престанемо са том праксом и да појачамо казне за опасне криминалце, посебно терористе. То би јавност желела да урадимо", истакао је Џонсон.

Прити Пател, министарка полиције навела је да напад подсећа на какву штету и претњу тероризам представља за целу Британију.

"Као министарка унутрашњих послова учинићу све што је у мојој моћи да спречимо овакве догађаје у будућности", казала је Пателова.

Током ноћи полиција је претражила област Стафордшир где је убица Усман Кан живео.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 30. нов 2019, 15:48) - Воронцов [нерегистровани]

Ето како им раде безбедносне службе и правосуђе

Џаба им све оружје када им терориста ножем убија грађане.