Израел корак ближе изборима, Ганц није формирао коалицију

Главни политички противник израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, Бени Ганц, саопштио је да није успео да формира владајућу коалицију, пре данашњег истека рока.

Тиме су урушене његове наде да ће заменити дугогодишњег премијера Нетанјахуа, док је Израел корак ближе новим, трећим изборима, за мање од годину дана, навео је АП.

Ганцу, лидеру странке "Плаво и бело", председник Рувен Ривлин је крајем октобра дао мандат да формира коалициону владу, након што Нетанјаху то није успео да учини.

Међутим, ни Ганц није успео да обезбеди подршку већине у парламенту, који броји 120 посланика.

У саопштењу странке "Плаво и бело", наводи се да је Ганц обавестио председника да није успео да формира коалицију.

Према израелском закону, парламент сада улази у период од 21 дан током којег било који посланик може да покуша да скупи подршку 61 посланика и постане премијер.

То значи да ће и Ганц и Нетанјаху наставити напоре да прикупе подршку мањих странака и испитају могућност формирања владе јединства.

Ганц каже да ће и у наредне три седмице радити на томе да формира "добру владу за грађане Израела".

Раније данас, израелски политичар Авигдор Либерман, кључна фигура за формирање владе, одбио је да подржи кандидата за новог премијера и оптужио оба претендента на то место, Бенија Ганца и Бенјамина Нетанјахуа, да гурају земљу ка трећим изборима за мање од годину дана.

број коментара 0 Пошаљи коментар