Ауто-пут у складу с природом, нема мостова преко реке

У Кини је пуштен у рад ауто-пут који је право грађевинско чудо. То је аутопут који иде коритом реке и нема мостова који воде са једне на другу обалу.

Такав грађевински подухват још није виђен у свету, а разлог да се ради на овај начин је жеља кинеских градитеља да прате линију коју је створила сама природа. Они су изградили ауто-пут преко реке. То је била и економска и еколошка одлука.

Приликом планирања ауто-пута који повезује округ Јичанг са централном саобраћајницом Г42 у кинеској провинцији Чупеј, у опцији је било неколико решења.

Највећи проблем представљала је река, која има дубоко урезано корито кроз планину. Прва опција је било копање тунела, а друга је била повезивање падина са неколико мостова

"Било је много скупље и много дузе фундирал смо стубове скоро 5 година али се исплатило мозете то да видите и сами", изјавио је Зијон Дијан, главни шеф пројекта.

Конструктори су створили армирано-бетонску конструкцију, која се грациозно простире на стубовима дуж реке. Од деонице дужине 10,9 километара, 4,4 километра су изнад воде. То је тамошњим возачима скратило време вожње за 20 минута.

"Пројекат је коштао око 70 милиона долара. Кинези ову саобраћајницу називају ауто-пут, иако је јасно да се ради о конуминкацији са две траке у различитом смеру", рекао је Дансенг Ванг, шеф градње.

Ауто-пут је опремљен мноштвом камера, којима се врши мониторинг евентуалног загађења природе, као што је на пример бацање смећа у реку.

Преступницима је запрећена казна у износу од 1.000 јуана (125 Евра).

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 19. нов 2019, 08:44) - anonymous [нерегистровани]

Drax

Vrlo zanimljiv put. Nadam se, da nece doci do jačeg zemljotresa, il proklizavanja tla.

(уторак, 19. нов 2019, 06:34) - ВлаДо [нерегистровани]

Већ постоји

Постоји у Италији на путу Перуђа Болоња одавно такав пут изграђен у кориту реке.

(понедељак, 18. нов 2019, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

Koritom reke

U skladu s tradicionalnom kineskom filozofijom.

(понедељак, 18. нов 2019, 23:20) - anonymous [нерегистровани]

Ko to ovamo beše?

Slavna zapadna demokratija je počela da liči na srednjovekovne države prema nivou razvoja do kojeg su kinezi stigli.