Немачка уводи обавезну вакцинацију

Противници вакцинације против богиња протеклих година често су наводили како би Србија требало да се угледа на Немачку где таква имунизација деце није обавезна. Међутим, Бундестаг им је овај аргумент ускратио усвајањем закона којим се прописује обавезна вакцинација деце од марта 2020. и казна до 2.500 евра за родитеље који одбију да вакцинишу дете.

Закон је добио подршку владајућих демохришћана и социјалдемократа, као и опозиционих либерала. Неколико посланика Зелених и Левице уздржали су се од гласања, а посланици Алтернативе за Немачку су гласали против.

Према речима министра здравља Јенса Шпана, ово је "закон о заштити деце у правом смислу те речи".

"Мале богиње нису дечје обољење", рекао је Шпан додајући да је ова зараза изузетно преносива и представља "мучење за децу и одрасле".

"Заједнички циљ нам је да у будућности нико више не мора да оболи од малих богиња", истакао је Шпан.

Указао је на то да је посебно малој деци неопходна "специјална заштита" и да она не могу сама да одлуче о томе да ли ће се вакцинисати, те да због тога вакцинација мора бити обавезна.

Нови закон прописује да ће од марта 2020. родитељи за пријем деце у вртић или школу морати да докажу да су им деца вакцинисана.

Обавеза вакцинације односи се и на све који раде са децом, особље у вртићима, школама, медицинским установама и социјалним установама, као што су склоништа за избеглице.

Деца и особље у овим установама имаће рок да најкасније до краја јула 2021. донесу доказ да су вакцинисани или да су прележали богиње.

Министар Шпан је истакао да ће од овога нарочито имати користи бебе млађе од годину дана, које из медицинских разлога не смеју да буду вакцинисане, јер ће вакцинација двогодишњака до петогодишњака бити од великог значаја за заштиту беба.

"Сваки лекар, укључујући и педијатре, требало би да буде спреман да вакцинише и одрасле", рекао је Шпан на заседању Бундестага.

Иако овај закон, заправо, прописује обавезу вакцинисања против малих богиња, деца ће бити заштићена и од заушки и рубеола, а у неким случајевима и од овчијих богиња, јер је у Немачкој могуће набавити само тровалентне или четворовалентне вакцине, а не вакцине за сваку болест посебно.

Мале богиње спадају међу најзаразније болести у свету и шире се капљично и физичким контактом.

Закон је наишао и на критике и на похвале. И док је Немачки етички савет изнео забинутост због мешања државе у ову област, бројни здравствени радници и Немачка лекарска комора поздравили су одлуку, оцењујући је као "важан корак у право време".

Немачка се суочава са великим порастом случајева малих богиња, па је тако у овој години регистровано око пет стотина оболелих.

Светска здравствена организације (СЗО) сматра да је за искорењивање ове болести неопходно да 95 одсто становништва буде вакцинисано. Према извештају немачког Института "Роберт Кох", 93 одсто деце која крећу у школу у Немачкој вакцинисана су и ревакцинисана.

Прошлог августа СЗО је објавила извештај у којем наводи да постоји "драматични повратак" малих богиња у Европи, делимично помогнут одбијањем вакцинације, са скоро 90.000 људи који су оболели у првој половини 2019. године.

И док је немачка лекарска комора подржала доношење овог закона, Удружење "Лекари за индивидуално одлучивање о вакцинацији" успротивили су се томе, сматрајући да би сваки родитељ требало да има право да одлучи да ли ће имунизовати своје дете.

Према оцени лекара из тог удружења, закон је неуставан и непотребан. Они истичу да би увођење вакцине за свако обољење појединачно умањило скепсу родитеља који сумњају да вишевалентне вакцине могу имати негативне ефекте и последице.

Критике су стигле и од Немачке асоцијације градова, у којој сматрају да ће нови пропис доћи у сукоб са постојећим законом који сваком детету гарантује право на место у вртићу.

И док противници сматрају да овај закон ускраћује слободу, министар здравља истиче да се његова идеја о слободи не зауставља само на нивоу индивидуе и да се поставља питање да ли неко у јавном простору "друге непотребно излаже опасности".

"А инфекција малим богињама је непотребна опасност у 2019. години", рекао је Шпан.

"Слобода такође значи да ја нећу непотребно друге излагати ризику и због тога је, гледајући из перспективе осигурања слободе, ово добар закон, јер штити слободу и здравље", закључио је Шпан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво