Хонгконг као бојно поље – полиција баца сузавац, демонстранти их гађају стрелама

Антивладини протести већ четврти дан паралишу делове Хонгконга. Блокиран је ауто-пут и друге саобраћајне везе са финансијским центром Хонгконга, а због ескалације насиља званичници најављују затварање школа и универзитета. Полиција је бацила сузавац у покушају да деблокира тунел који повезује острво Хонгконг са копном. Демонстранти гомилају импровизовано оружје, укључујући лукове и стреле.

Немири у Хонгконгу трају већ пет месеци, а током последњих недељу дана ситуација је ескалирала у насилне протесте.

Демонстранти су палили возила и зграде, бацали Молотовљеве коктеле на полицијске станице и возове, вандализовали главне тржне центре.

Учесници протеста одевени у црно и студенти хонгконшких унверзитета блокирали су главне саобраћајнице, укључујући Крос-Харбор тунел који повезује острво Хонгконг са подручјем Каулун, као и и ауто-пут између Каулуна и руралних Нових територија.

Полиција је рано јутрос бацила сузавац, покушавајући да примора демонстранте да деблокирају тунел.

Хиљаде студената забарикадирало се у кампусима на неколико универзитета, имрповизујући својеврсна утврђења, блокирајући улазе и окупирајући околне питеве.

Опремајући се за окршај са полицијом, припремили су залихе хране, али и цигле, Молотовљеве коктеле и друго импровизовано оружје.

Полиција наводи да су демонстранти у сукобима користили и лукове и стреле.

Станице метроа крцате су путницима који чекају превоз, након што су путеви блокирани, а поједини превозници обуставили рад.

Демонстранте је разгневило оно што тумаче као полицијску бруталност и мешање Пекинга у слободе загарантоване принципом "једна земља, два система", који је успостављен када се територија вратила под кинеску власт 1997. године.

Кина негира мешање и оптужује западне земље, укључујући Велику Британију и Сједињене Америчке Државе, да "потпирују ватру".

Полиција је у среду саопштила да је насиље у Хонгконгу достигло "веома опасан, чак смртоносан ниво".

Власти су објавиле да је током јучерашњих сукоба повређено шездесет четворо људи, а да су два мушкарца у критичном стању. Нису, међутим, прецизирали о каквим је повредама реч.

У саопштењу полиције наведено је и да је један мушкарац погинуо приликом пада са висине, али нису наводили детаље.

Лидерка Хонгконга Кери Лам састала се са високим градским званичницима касно синоћ, а медији спекулишу да се припремају нове мере за решавање кризе.

Градски биро за образовање најавио је да ће данас све школе бити затворене из безбедносних разлога, што је мера која се примењује само током снажних тајфуна или природних катастрофа.

Неколико универзитета најавило је да до краја године више неће бити предавања, што значи да ће остатак семестра морати да се ослањају на онлајн учење и друге методе оцењивања.

Бројни велики тржни центри такође су најавили да ће у четвртак бити затворени због угрожене безбедности.

Кер Лам је оценила да демонстранти који су протекле недељае паралисали град били "себични" и да су сада непријатељи грађана.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво