Шта знамо о Гани, 16. држави која је повукла признање независности Косова

Гана је држава у западној Африци, са више од 28 милиона становника. Службени језик у Републици Гани је енглески.

Република Гана је прогласила независност од Велике Британије 6. марта 1957. године, а тренутне границе су успостављене почетком 20. века за време британске власти. Осим граница, Британци су становницима Гане оставили и енглески језик, који је званични језик ове афричке земље.

На западу се граничи са Обалом Слоноваче, на северу са Буркином Фасо, а на истоку са Тогоом. Југ земље излази на Атлантски океан и Гвинејски залив. У земљи има и савана и тропских прашума.

Од 28 милиона људи, колико их живи у Гани, више од 70 одсто становника су хришћанске вероисповести, а око 18 одсто људи је исламске вере. 

Главни и највећи град Гане је Акра у коме живи око два милиона људи, а већи градови су и Кумаси и Секонди-Такоради.

Гана је уставна демократија на чијем је челу председник државе Нана Акуфо-Адо који председава и влади.

Растућа економија и стабилан демократски систем који је заступљен у Гани учинио ју је значајном државом западне Африке.

Ова афричка нација је чланица Уједињених нација, Покрета несврстаних, Афричке уније, Економске заједнице западноафричких држава и Британског комонвелта.

Најпознатија особа која потиче из Гане је бивши генерални секретар УН Кофи Анан, који је на овој функцији био од 1997. до 2006. године. Преминуо је у августу прошле године.

Фудбалска репрезентација Гане је три пута учествовала на Светском првенству, а 2010. године је у групној фази играла са репрезентацијом Србије. Селектор репрезентације Гане је тада био наш фудбалски тренер Милован Рајевац.

Гана је једна од 16 држава које су повукле признање једнострано проглашене независности Косова у последње две године. Суринам је први повукао признање независности Косова 27. октобра 2017. године, а највише земаља је своје признање повукло током 2018. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се