Захарова: Европске наде се срушиле као Берлински зид

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да су срушене наде европских држава да ће створити уједињену и просперитетну Европу без линија разграничења која се родила после пада Берлинског зида.

Марија Захарова је поручила да мир и безбедност у Европи треба да буду универзални и неподељиви, преноси Тас.

"Због пада Берлинског зида људи су се радовали мирној, просперитетној и уједињеној Европи без линија разграничења. Нажалост, та очекивања су пропала. Те наде се руше као Берлински зид", рекла је Захарова на конференцији за новинаре.

Истакала је да је Русија у својој спољној политици увек поштовала и да ће наставити да поштује те принципе и да од партнера очекује да се "нађу на пола пута".

Сутра се обележава 30 година од пада Берлинског зида, једног од симбола Хладног рата.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 08. нов 2019, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

Tacno!

Takozvana Evropa je pristrasna i kormpirana, a propagira neku jednakost i objektivnost. To je mnogo gore nego da otvoreno radi to sto kamuflira.

(петак, 08. нов 2019, 20:55) - Воронцов [нерегистровани]

Погледи у појединим земљама никада и нису били јединствени

У тренутку рушења Берлинског зида разне интересне групе имале су разне интересе. Погледајмо на примеру Југославије појавиле су се различите интересне групе које уопште нису желеле заједништво и како би то онда изгледало ако се изнесе на ниво Европе него као противљење заједништву. А да не говоримо о другим државама појединачно. Свако је дакле имао неки свој циљ.