Опет ће се гласати у Вестминстеру

У Лондону ће Доњи дом британског парламента поново гласати, овај пут о Закону о ванредним изборима, који предлаже премијер Џонсон. Протекле ноћи у парламенту није било двотрећинске већине да би се усвојио захтев за одржавање превремених избора 12. децембра. Би-Би-Си јавља да ће влада прихватити амандмане Либерално-демократске партије и Шкотске националне партије на тај закон којима траже изборе 11. децембра.

Борис Џонсон је пред парламентарце поставио избор: Или да гласају за Споразум о повлачењу и ванредне изборе, или да се организује нови референдум о Брегзиту. Захтев за ванредне изборе није добио подршку опозиције и дела владе.

"Време је да бирачи добију шансу да кажу шта мисле о споразуму који сам постигао у Бриселу и да се замени овај парламент који не функционише новим. Он би омогућио спровођење Брегзита како би Британија кренула напред", рекао је Џонсон.

И за предложени Закон, за чије усвајање је потребна проста већина, премијер мора да има подршку опозиције. Међутим, лидер лабуриста Џереми Корбин поручује да је проблем у непоузданости његових ставова.

"Премијеру се не може веровати. Стално нешто обећава, па се то изјалови. Рекао је да никада неће тражити продужење, да ће радије умрети. То је још једно неиспуњено обећање", рекао је Корбин.

Лидерка Либерално-демократске партије Џо Свинсон рекао је да су предложили план којим би се захтевали општи избори у најранијем могућем термину.

"Тиме би се спречио премијер да на силу прогура лош споразум о Брегзиту у парламенту, пре избора", навела је Свинсонова.

Европска унија је померила и трећи пут рок за Брегзит, само три дана пре његовог истека, за 31. јануар.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 29. окт 2019, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

Ovaj Breksit je već štetan po zdravlje

Njihove poslanike verovatno već bole ruke od toliko glasanja, a ostatku Evrope se već vrti glava od "evo ga, nema ga".