Јакшић за РТС: Смрт Багдадија не значи крај Исламске државе

Смрт вође Исламске државе Абу Бакр ел Багдадија не представља крај те организације јер постоје они који ће наследити Багдадија, наводи за РТС спољнополитички коменатор "Политике" Бошко Јакшић. Додаје да је свака нова организација гора, бруталнија, опремљенија, богатија од претходне.

Бошко Јакшић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да је велико питање да ли уклањање вође Исламске државе Абу Бакр ел Багдадија заиста чини свет безбеднијим.

"Свет је безбеднији на начин да је уклоњен један од оних који је предводио једну најбруталнију организацију, али је велико питање да ли уклањање само једног лидера заиста чини свет безбеднијим. Плашим се да не, јер је и пример ликвидације Осаме бин Ладена 2011. показао да је после тога Ал Каида остала и преживела, да се на неки начин трансформисала па и породила на неки начин Исламску државу и Багдадија", објашњава Јакшић.

Додаје да је та организација у међувремену ухватила дубоке корене, и опремила се  милитантним кадровима и командантима који припадају бившој војсци.

"Сувише би било славодобитнички рећи да уклањање Багдадија представља толико велики успех. Наравно Доналду Трампу је то неопходно да би показао да је већи од Барака Обаме јер се он са њим на сваки начин такмичи на било које плану", оцењује Јакшић.

Осврући се на теорије да би сада џихадисти могли да буду радикалнији, да сада међу њима постоји унутрашњи обрачун ко ће бити нови вођа унутар самог Исиса и да ће то довести до краја те организације, наводи да то свакако неће бити случај.

"Волео бих да могу да кажем као неки аналитичари да је смрт Багдадија и крај Исиса, али се плашим да није јер постоје они који ће наследити Багдадија. Постоје силни спавачи широм света који чекају наредбе неког новог који ће преузети команде", објашњава Јакшић.

Додаје да ће у неком наредном периоду Исламска држава можда неко време бити успавана

"То је ситуација која је слична оној као када су убијени претходни комадантни Исламске државе", оцењује Јакшић.

Додаје да докле год постоје услови за радикализаију дотле ће бити и терористичких и исламистичких радикалних организација.

"Доналд Трамп је сада добио своју омиљену жртву, али док год његов омиљени диктатор седи у Каиру или у Ријаду, док је корупција таква да по Багдаду на десетине људи гине на демонстрацијама, револт и бес ће се само каналисати преко исламског екстремизма. Свака нова организација је гора, бруталнија, опремљенија, богатија него она претходна", закључио је Јакшић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво