Блокиран ауто-пут који води до Барселоне, каталонски лидер тражи амнестију

Стотине студената и јавних службеника окупило се на протестима у Барселони, али и у другим каталонским градовима после изрицања затворских казни сепаратистичким лидерима те шпанске покрајине.

Присталице каталонске независности су након изрицања пресуде изашле на улице Барселоне, Ђироне, Љеиде, Тарагоне и Манресе.

Јавни службеници су изашли испред зграда предузећа, а блокиране су и три главне улице Барселоне. Демонстранти држе натписе: "Слобода за политичке затворенике".

Грађани узвикују и слоган "Учинићемо то опет", слоган који, иначе, користе они који се залажу за нови референдум о независности.

Протести у Тарагони блокирали су ауто-пут А-7, који води до Барселоне, али и неколико регионалних путева.

И железнички саобраћај на ободу Ђироне био је прекинут, али је поново успостављен.Хиљаде људи окупило се у знак протеста и испред главног улаза на аеродром у Барселони а неколико десетина је заузело и аеродромски терминал.

Најмање 20 летова је отказано због протеста, саопштили су званичници аеродрома.

На снимцима са аеродрома види се да је полиција против демонстраната употребила пендреке а неки од њих су и ухапшени.

Шпански Врховни суд је осудио девет бивших каталонских лидера на затворске казне од девет до 13 година, због њихове улоге у неуспелом проглашавању независности Каталоније 2017. године.

Троје преосталих оптужених проглашени су кривим само за непослушност и нису добили затворске казне.

Осуђени лидери позивају на наставак борбе

Осуђени су преко друштвених мрежа поручили да настављају своју борбу. Ориол Жункерас је после изрицања пресуде рекао да "нема друге опције до да се изгради нова држава".

"Девет година затвора неће утицати на мој оптимизам. Каталонија ће бити независна ако будемо упорни", поручио је осуђени Жорди Санчез.

Актуелни каталонски лидер Ким Тора позвао је на амнестију и затражио разговор са краљем Фелипеом Шестим и премијером Шпаније Педром Санчезом.

"Захтевамо ослобађање политичких затвореника и оних који су у егзилу. Захтевамо амнестију за све против којих се води процес", навео је Тора у телевизијском обраћању.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. окт 2019, 21:31) - Воронцов [нерегистровани]

Сви који насилним методама хоће "демократију" или сецесију

Добро би било да прво погледају како на пример изгледа држава Сирија, кроз шта је све прошла и како све пролази.

(понедељак, 14. окт 2019, 18:16) - mika -anonymous [нерегистровани]

@ Da se ne lazemo

Videli ljudi, kod nas proslo na Kosovu pa bi i oni.

(понедељак, 14. окт 2019, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

da se ne lazemo

Dela koja za sobom nose i najgore krivicne sankcije su upravo ona dela protiv drzave. Da su Katalonci samo proglasili rezultate izbora sve bi bilo ok,ali oni su otisli korak dalje i prozvali se Republikom i krenuli u secesiju.Pa ne moze tako svugde da prodje.

(понедељак, 14. окт 2019, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Pandorina kutija

Priča o kojoj su gospoda sa zapada sasvim zaboravili kad su počeli da razbijaju države istočne Evrope. Ili su nekako mislili da mogu da je otvaraju i zatvaraju kako god njima dobro padne?