Премијер Етиопије добитник Нобелове награде за мир

Добитник Нобелове награде за мир је етиопски премијер Абиј Ахмед Али, објавио је Нобелов комитет.

Нобелов комитет је саопштио да је доделио награду етиопском премијеру "због његових напора да постигне мир и међународну сарадњу и због одлучне иницијативе да разреши сукоб око границе са суседном Еритрејом".

У првој реакцији на награду из Ахмедовог кабинета наводи се да је Етиопија "поносна као држава" због награде њеном председнику владе.

"Ова победа и признање је колективна победа за све Етиопљане и позив за јачање наше одлучности у томе да учинимо Етиопију новим хоризонтом наде, просперитетном државом за све", наводи се у саопштењу кабинета етиопског премијера.

Нобелов комитет истакао је у образложењу да награда представља и признање свим актерима који су радили на постизању мира и помирења у Етипији и у регионима источне и североисточне Африке.

Примећује се да је Ахмед чим је постао премијер у априлу 2018. године изразио жељу за наставком мировних преговора са Еритрејом.

У сарадњи са Исајом Афверкијем, председником Еритреје, Ахмед је брзо израдио принципе мировног споразума окончање пат-ситуације између две земље која "није ни рат ни мир", наводи се у образложењу.

Ти принципи су изнети у декларацијама које су Ахмед и Афверки потписали у Асмари и Џеди у јулу и септембру прошле године.

"Мир не настаје од акција само једне стране. Када је премијер Абиј пружио руку, председник Афверки ју је ухватио и помогао да мировни процес између две земље буде формализован", наводи Нобелов комитет и додаје да се нада да ће мировни споразум донети позитивне промене свим становницима Етиопије и Еритреје.

Премијер Етиопије, како се указује, покренуо је важне реформе, пружио амнестију хиљадама политичких затвореника, прекинуо медијску цензуру, легализовао забрањене опозиционе групе, отпустио корумпиране војне и цивилне лидере и значајно унапредио положај жена у политичком и јавном животу.

Учествовао је и у другим мировним процесима у Африци, када је активно допринео нормализацији односа између Еритреје и Џибутија и посредовао у решавању спора између Кеније и Сомалије, а одиграо је и кључну улогу у постизању споразума између војног режима и опозиције у Судану, додаје се у образложењу.

Етиопија и Еритреја, које су водиле сукобе због границе од 1998. до 2000, успоставиле су односе у јулу 2018, након више година сукоба. 

Награда од 900.000 долара биће уручена у Ослу 10. децембра.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 11. окт 2019, 17:25) - Зозон [нерегистровани]

А Трамп...

не може да верује, да нису њега изабрали.

(петак, 11. окт 2019, 13:59) - Боки [нерегистровани]

Изненађење

Јао када се Гретини следбеници докопају Твитера (док сване у САД).