Позиви Турској да обустави војну акцију

Европски и светски званичници огласили су се поводом почетка турске војне офанзиве на северу Сирије.

Амерички председник Доналд Трамп упозорио је Анкару због војне операције на северу Сирије, оценивши тај напад као "лошу идеју".

Нагласио је да САД не подржавају акцију Турске и позвао Анкару да поштује права верских мањина.

"Турска се обавезала да ће поштовати цивиле и права верских мањина, укључујучи хришћане као и да неће изазвати хуманитарну кризу. Водићемо рачуна да одрже то обећање", наводи се у саопштењу Беле куће.

Руски председник Владимир Путин је у телефонском разговору пред почетак војне акције поручио турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану да "добро промисли, како се не би нанела штета напорима у решавању сиријске кризе".

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао је Турску да заустави војну операцију.

"Ако план укључује стварање такозване сигурне зоне, немојте очекивати да ће ЕУ платити било шта од тога ", поручио је Јункер.

И шефица дипломатије ЕУ, Федерика Могерини, позвала је Турску да прекине једнострану војну акцију.

Оценила је да ће обновљена оружана непријатељства на североистоку Сирије додатно поткопати стабилност целог региона, погоршати патње цивила и изазвати даља расељавања.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг нада се да ће операције бити одмерене и пропорционалне.

Турску офанзиву су осудили и Саудијска Арабија и Ирак.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас позвао је Турску да оконча војну акцију и упозорио да би она могла да доведе до даље дестабилизације региона и јачања Исламске државе.

Француска секретарка за европске послове Амели де Моншален изјавила је да Француска, Велика Британија и Немачка финализују заједничку изјаву у којој осуђују турску офанзиву.

Италијански премијер Ђузепе Конте рекао је да се војном операцијом ризикује дестабилација региона и наношење штете цивилима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво