На улице Хонгконга не сме да се излази са маскама

У Хонгконгу ће сутра ступити на снагу забрана ношења маски за лице на основу закона о ванредним ситуацијама, најавила је лидерка Кери Лам, која је истакла да неће бити уведено и ванредно стање након ескалације насиља у том граду под кинеском контролом.

Казна за ношење маски биће до годину дана затвора, а демонстрантима ће бити забрањено и да цртају по лицу како би сакрили свој идентитет.

Многи демонстранти носе маске током антивладиних протеста, који су почели у јуну, како би сакрили идентитет, страхујући да би њихови послодавци могли да се нађу под притиском да против њих предузму акције.

Агенција Ројтерс наводи да није јасно како ће власт применити забрану маски у граду у којем их 7,4 милиона људи становника свакодневно носи како би се заштитили од инфекција, посебно после избијања епидемије смртоносног вируса САРС, 2003. године.

Казна за ношење маски ће ступити на снагу сутра, јер закон о ванредним ситуацијама дозвољава властима да донесу "било које прописе" за које сматрају да су у јавном интересу.

Лидерка Хонгконга Кери Лам рекла је да неће бити уведено ванредно стање, али да се Хонгконг суочава са "опсежном и веома озбиљном опасношћу".

Насиље је ескалирало у уторак, на 70. годишњицу Народне Републике Кине, када је полиција испалила око 1.800 плотуна сузавца, 900 гумених метака и шест бојевих метака, од којих је један ранио 18-годишњег младића, против којег је касније подигнута оптужница за изазивање немира и напад на полицајца.

Протести су почели због спорног закона који дозвољава изручење осумњичених Кини, где, како сматрају противници закона, не би имали правично суђење.

Касније су се проширили на захтеве за више демократије и мањи утицај Пекинга на унутрашње послове те аутономне провинције.

Протести који трају већ четири месеца изазвали су највећу политичку кризу у бившој британској колонији од када је враћена под кинеску управу 1997. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара