Британски парламент суспендован, посланици одлучили да неће бити избора

Доњи дом Британског парламента поново је одбацио предлог премијера Бориса Џонсона да распише изборе. Након гласања, парламент је суспендован до 14. октобра. Џонсон обећао да ће осигурати излазак из ЕУ са договором и поновио да неће бити одлагања Брегзита.

Парламент је рано јутрос гласао против расписивања избора, преноси Ројтерс.

Само 293 посланика је подржало предлог премијера Бориса Џонсона.

Да би се расписали избори, парламенту је било потребно 434 гласова, односно две трећине од 650 представника у Доњем дому парламента.

Након гласања парламент је суспендован, према ранијој одлуци владе, а посланици ће се вратити у клупе 14. октобра. До 19. октобра би требало да се изјасне о споразуму са Европском унијом уколико до њега буде дошло.

Џонсон је седници парламента обећао да ће земљи осигурати излазак из Уније са договором на кључном самиту Европске уније средином октобра и понавља да неће бити одлагања Брегзита.

Оценио је да опозиција жели да премијер води виталне преговоре са Унијом без овлашћења да их напусти, да желе да се Брегзит поново одложи, као и да занемарују глас оних који су гласали на референдуму.

"Њихова политика значи да бисмо морали да уплаћујемо Бриселу додатних 250 милиона фунти недељно. Без обзира на то колико механизама овај парламент буде измислио да би ми везао руке, борићу се за споразим у националном интересу. Ова влада виће неће одлагати Брегзит'', поручио је премијер.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 10. сеп 2019, 15:52) - Амониман [нерегистровани]

Демократија на делу

КО то може да суспендује парламент једне државе у демократском друштву?!?

(уторак, 10. сеп 2019, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

Englezi i kraljevstvo,

Srljaju u propast ako napuste EU.

(уторак, 10. сеп 2019, 11:23) - anonymous [нерегистровани]

Re: Шарада за медије и јавност...

Ta tvoja teorija ima samo jednu manu - o ostajanju ili neostajanju u EU odlučuje samo Britanija. Nema šta njih EU da zadržava niti da im diže buku. Štaviše, ako si uopšte pratio temu mogao si da primetiš da se iz same EU ne čuje baš ništa. Od početka pregovora sa Terezom nije bilo nikakve velike buke u EU. Oni su pričali iza zatvorenih vrata, postigli dogovor i to je bilo to. Britanci su ti koji su dogovor pogazili promenom učesnika i koji dižu buku i sve puštaju u medije. Dakle, loša ti teorija.

(уторак, 10. сеп 2019, 10:08) - глас разума [нерегистровани]

Шарада за медије и јавност...

Ова шарада само показује да је Брегзит већ договорена ствар... Британци ће поштовати резултат свог референдума и убрзо ће напустити ЕУ, а ова шарада која се сад спроводи има своју одређену сврху, а то је, да се излазак из ЕУ учини јако тешким и непопуларним, готово немогућим. ЕУ ће пустити Британце, али заузврат тражи да се толико галаме и буке дигне око свега, да сви остали, који можда размишљају на ту тему, стекну утисак, како се не исплати излазити из ЕУ и изгубе вољу за тиме. Та се сад игра игра... огадити осталима да не би неко случајно пожелео да следи Британце и помислио како је ето могуће и изаћи из ЕУ.

(уторак, 10. сеп 2019, 09:40) - Dejan UK [нерегистровани]

Agonija

Dobro je da je Boris došao na vlast da prekine ovu agoniju sa Bregzitom. Očigledno je da Britanci ne znaju šta hoće.

(уторак, 10. сеп 2019, 08:04) - Jovan [нерегистровани]

Neće

Sad neće ni kako hoće

(уторак, 10. сеп 2019, 07:50) - anonymous [нерегистровани]

kao kec na desetku doslo Dzonsonu

" Poslanici će se vratiti u klupe 14. oktobra, a do 19. trebalo bi da se izjasne o sporazumu sa Evropskom unijom ukoliko do njega bude došlo". Neka se oni izjasnjavaju kad se vrate koliko hoce jer do tada Britanija definitivno napusta EU .Bravo Dzonsone !