Џонсон изгубио већину у Парламенту

Британски премијер Борис Џонсон изгубио је већину у парламенту када је један од његових конзервативних посланика прешао у проевропску Унију либералних демократа.

Филип Ли је прешао у Унију либералних демократа у тренутку када је Борис Џонсон у Доњем дому Британског парламента почео да даје изјаву о прошломесечном самиту Г7, пренео је Ројтерс.

"Дошао сам до закључка да не могу да служим најбољим интересима својих бирача и државе као конзервативни посланик у Парламенту", навео је Ли у изјави.

Ли је додао да конзервативна влада агресивно спроводи Брегзит на непринципијелан начин.

"Због тога су животи и средства за живот непотребно угрожени и неосновано угрожавају интегритет Велике Британије", закључио је Ли.

Џонсон поновио да не жели ванредне изборе

Британски премијер изјавио је да не жели да распише ванредне изборе и поново поручио парламентарцима да, како би избегли такав исход, треба да гласају против потеза усмереног на заустављање изласка Велике Британије из Европске уније без договора.

"Не желим изборе, ми не желимо изборе... Ми желимо да посао буде урађен и најбољи начин да се то уради јесте да вечерас подржите Владу", рекао је Џонсон у Парламенту, пренео је Ројтерс.

Истакао је да ће се следећег понедељка састати са ирским премијером Леом Варадкаром у Даблину у склопу напора да постигне споразум о напуштању Европске уније.

Говорећи на бурној седници парламента током које су му се поједини посланици ругали док је говорио, Џонсон је изјавио да напредује у преговорима са ЕУ о промени споразума о коме је преговарала његова претходница Тереза Меј.

Тврдећи да има других начина да се избегне повратак на тврду границу између британске провинције Северне Ирске и чланице ЕУ Републике Ирске, Џонсон је рекао посланицима: "Ми ћемо, такође, о томе ускоро разговарати са ЕУ, а ја ћу о томе разговарати са Леом Варадкаром кад га видим у Даблину у понедељак." 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије