Британски парламент, рат за Брегзит

Недељу дана пред једномесечну суспензију рада Парламента, у Британији се води прави рат за Брегзит. Премијер Борис Џонсон не попушта пред побуњеницима у Конзервативној странци који настоје да брзопотезним законом издејствују одлагање Брегзита. Хоће ли рововску борбу "за" и "против" Брегзита прекинути превремени избори?

У Британском парламенту за неколико сати почиње права битка за судбину Брегзита. Наиме, кабинет Бориса Џонсона има само једног посланика предности и то ако се урачунају и гласови Демократске унионистичке партије Северне Ирске.

Са друге стране, Парламент има само девет дана да кроз оба дома прогура закон којим би се Влада спречила да земљу 31. октобра без споразума изведе из Европске уније. Такав закон подразумевао би одлагање ове одлуке до 31. јануара уколико споразума не буде.

Чак двадесет торијевских посланика, привржених останку у Унији, најавило је да ће се придружити опозицији у оваквом потезу. Међутим, Борис Џонсон одговара изузетно оштро. Он је запретио овим посланицима да ће бити избачени из странке. Чак јуче није хтео са њима уопште ни да се састане.

То доводи до ситуације да Борис Џонсон, уколико се они окрену против њега, остаје са мањинском владом и могао би да распише превремене изборе. На први поглед то је остварење сна Џеремија Корбина, који позива на гласање већ две године.

Но, како упозорава бивши лабуристички премијер Тони Блер, у овом тренутку није извесно ко има већину у дубоко подељеној Британији и све ово може бити велика замка конзервативне владе.

"Безусловно излазимо 31. октобра. Нећемо прихватити покушај да се оглушимо о наша обећања и поништимо референдум. Наоружани и ојачани тим уверењем, верујем да ћемо постићи споразум на кључном самиту Европске уније у октобру. Споразум, који ће парламент свакако имати прилику да преиспита. У међувремену, оставимо наше преговараче да раде без Дамокловог мача над вратом. И без избора. Не желимо их ни ја, ни ви", поручио је Џонсон.

Лидер Лабуристичке странке Џереми Корбин каже да Борис Џонсон у суштини прети народу Брегзитом без споразума уколико у парламенту не буде добио оно што хоће.

Наредних девет дана у Британији личиће на легендарну партију шаха између Фишера и Спаског са потпуно неизвесним резултатом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво