Британски парламент, рат за Брегзит

Недељу дана пред једномесечну суспензију рада Парламента, у Британији се води прави рат за Брегзит. Премијер Борис Џонсон не попушта пред побуњеницима у Конзервативној странци који настоје да брзопотезним законом издејствују одлагање Брегзита. Хоће ли рововску борбу "за" и "против" Брегзита прекинути превремени избори?

У Британском парламенту за неколико сати почиње права битка за судбину Брегзита. Наиме, кабинет Бориса Џонсона има само једног посланика предности и то ако се урачунају и гласови Демократске унионистичке партије Северне Ирске.

Са друге стране, Парламент има само девет дана да кроз оба дома прогура закон којим би се Влада спречила да земљу 31. октобра без споразума изведе из Европске уније. Такав закон подразумевао би одлагање ове одлуке до 31. јануара уколико споразума не буде.

Чак двадесет торијевских посланика, привржених останку у Унији, најавило је да ће се придружити опозицији у оваквом потезу. Међутим, Борис Џонсон одговара изузетно оштро. Он је запретио овим посланицима да ће бити избачени из странке. Чак јуче није хтео са њима уопште ни да се састане.

То доводи до ситуације да Борис Џонсон, уколико се они окрену против њега, остаје са мањинском владом и могао би да распише превремене изборе. На први поглед то је остварење сна Џеремија Корбина, који позива на гласање већ две године.

Но, како упозорава бивши лабуристички премијер Тони Блер, у овом тренутку није извесно ко има већину у дубоко подељеној Британији и све ово може бити велика замка конзервативне владе.

"Безусловно излазимо 31. октобра. Нећемо прихватити покушај да се оглушимо о наша обећања и поништимо референдум. Наоружани и ојачани тим уверењем, верујем да ћемо постићи споразум на кључном самиту Европске уније у октобру. Споразум, који ће парламент свакако имати прилику да преиспита. У међувремену, оставимо наше преговараче да раде без Дамокловог мача над вратом. И без избора. Не желимо их ни ја, ни ви", поручио је Џонсон.

Лидер Лабуристичке странке Џереми Корбин каже да Борис Џонсон у суштини прети народу Брегзитом без споразума уколико у парламенту не буде добио оно што хоће.

Наредних девет дана у Британији личиће на легендарну партију шаха између Фишера и Спаског са потпуно неизвесним резултатом.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 03. сеп 2019, 16:28) - anonymous [нерегистровани]

Ne nije to bitka za Britaniju,

Ovo je bitka za celovitu Evropu.
Ukoliko Velika Britanija napusti EU bez dogovora ili sa dogovorom slabe su sanse da EU opstane.

(уторак, 03. сеп 2019, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

@Ovo mi je ulepšalo jutro:

Гастарбајтер, нису ти Енглези криви што ти се 1,5 милиона људи са средњег истока окачило на социјалу у Немачкој. То мораш да попричаш са Фрау Меркел, и да не заборавим, тај 1,5 милиона људи који се никад неће интегрисати у Немачко друштво повећаће се на 10 милиона у року 10-15 година, већ проверено у другим земљама које су направиле исту грешку и примиле их пре 30 година када је био грађански рат у Либану.
1 имигрант постаје 10, доведе жену, па родитеље, па браћу и сестре плус деца, узми “рачунаљку” па израчунај колико неинтегрисаних људи добијете за 10 година, пошто си гастарбајтер скочи до Берлина, трећина Берлина је мала Турска, везе нема са Немачком.

(уторак, 03. сеп 2019, 12:22) - anonymous [нерегистровани]

Misliš

da se Tramp u SAD-u bori protiv neoliberalista koji su (između ostalog) krivi i za otimanje Kosmeta, a isti taj Tramp šalje ovog popularno zvanog 'srpskog zeta' da uradi šta?
Možda da nam vrati Kosmet,? Teško prika moj, taj film nećemo gledati.
Sve što je vežano za otimanje i 1m kvadratnog KIM ima veze sa neoliberalizmom...Tramp je samo light varijanta, namazanija, da ne možeš da provališ šta je...
NEMA PODELE!!!

(уторак, 03. сеп 2019, 10:18) - Nemački istoričar: [нерегистровани]

"Britanci i Grci su isti!"

Nekad su bile pomorske sile,a sada su - neplivači!

(уторак, 03. сеп 2019, 10:17) - Da Britancima crkne krava! [нерегистровани]

Ovo mi je ulepšalo jutro:

"Искрено навијам за Бориса Џонсона"-Dokaz da si komšija!

(уторак, 03. сеп 2019, 09:32) - глас разума [нерегистровани]

Искрено навијам за Бориса Џонсона

Он покушава да Британију извуче од погубног утицаја мондијалиста, неолиберала и глобалиста, то јест свих оних који су спонзорисали распад бивше СФРЈ и догађаје на Космету и на свему томе зарађивали. Пошто Трамп покушава да истргне САД из њихових прљавих чељусти, ако сад и Џонсон забележи успех, биће то тежак ударац том белосветском шљаму, који је навикао да господари углавном свим туђим на овом свету и колонијализује читаве земље и народе. Видите да је сад ипак мечка заиграла и пред њиховим вратима, а то што смо сво време на то указивали, људи просто нису хтели да верују да је могуће... али ето могуће је, као што се види. Све оне "демократе" које брине привремено укидање парламента бих најпре упитао, како то да Британија још није иступила из ЕУ када је прошло већ 3 године од тог обавезујућег референдума и гласа народа... Не можете бити за владавину демократије, а да истовремено не поштујете јасно изречену вољу већине!

(уторак, 03. сеп 2019, 09:18) - anonymous [нерегистровани]

E jes' nebulozna metafora

A što se dešavanja tiče, Britanci kao da i dalje ne kapiraju da im Boris Džonson prodaje samo maglu, baš kao i na samom početku priče o Bregzitu, pre referenduma. On je "uveren" da će dobiti neki novi dogovor i da će upravo taj biti (mnogo) bolji od dogovora koji je postigla Tereza Mej. I niko da ga pita odakle mu to uverenje, niko da ga prozove zbog toga. Boris nikada nije imao ni ideju ni plan, nikada nije mogao da obezbedi baš ništa bolje od drugih i samo se lažnim obećanjima domogao premijerske stolice. Ako Britanci nastave da gutaju njegovu demagogiju onda stvarno i ne zaslužuju bolje.

(уторак, 03. сеп 2019, 08:53) - Milan [нерегистровани]

???

Kakve veze imaju Spaski i Fisher sa ovim sto se desava?
Kakav zakljucak