Водени топ први пут коришћен против демонстраната у Хонгконгу

Полиција у Хонгконгу испалила је сузавац и први пут користила водене топове да растера хиљаде демонстраната који су се и ове суботе окупи на анти-владином протесту.

На снимцима се могу видети и други припадници полиције како држе оружје уперено у демонстранте, који су их напали шипкама и гађали Молотовљевим коктелима.

Ово је био први протест током којег је полиција поставила на улицу водене топове.

Истовремено, британски јавни сервис Би-Би-Си јавља да је током протеста полиција пуцала из пиштоља први пут. Остали светски медији немају информације о коришћењу пиштоља.

Како јавља Ројтерс, већина демонстраната је мирно протестовала упркос киши.  

Учесници протеста најавили су да неће одустати од маршева, наводећи да ће их бити све више и више уколико их власти игноришу. 

Протести у Хонгконгу, који су један од највећих изазова за кинеског председника Си Ђинпинга од када је дошао на власт 2012. године, почели су у јуну због противљења закону о екстрадицији који омогућава да се осумњиченима суди у Кини, а где, како сматрају демонстранти, они не би имали правично суђење.

Закон је у међувремну суспендован, а протести су прерасли у ширу борбу за демократију у тој бившој британској колонији која је 1997. године враћена под кинески суверенитет.

број коментара 0 Пошаљи коментар