Најмоћнији разговарају у Француској док Амазонија букти

У француском граду Бијарицу почиње састанак Групе 7 најразвијенијих земаља света. Међу главним темама – шумски пожари у Амазонији. Тај захтев француског председника Емануела Макрона подржали су и немачка канцеларка Ангела Меркел и званичници Европске уније. Француска и Ирска прете блокадом споразума о слободној трговини између Европске уније и Бразила, ако власти те земље пожаре не ставе под контролу.

"Самит групе седам индустријски најразвијенијих држава биће тежак тест за јединство и солидарност после године у којој су лидери богатих земаља једва успевали да пронађу заједнички језик".

Тако је Доналд Туск описао задатак пред лидерима који у билатералним састанцима проводе поподне пред вечерашњи уводни говор Емануела Макрона. За сада је извесно да ће јединства бити по бар једном питању, што су јасно најавиле Француска и Немачка.

"Амазонске прашуме су непроцењиво значајне за глобалну климу и очување биодиверзитета. Канцеларка је уз француског председника. Убеђена је да тај акутни проблем треба да се разматра на самиту Г7", наводи портпарол немачке канцеларке Штефен Зaјберт.

Председник Бразила је до сада одговарао отужбама да западни лидери размишљају колонијалистички, непримерено, зарад политичких поена. Сад, суочен са економским претњама, најављује акцију.

"Наредио сам операцију којом ће се завести ред у подручјима погођеним пожарима. Овластио сам употребу људства и бразилске војске да би се спречило ширење пожара. Ми смо отворени за дијалог и акцију, али колеге из групе Г7 морају да схвате да шумских пожара има широм света и не смеју да се користе као основа за могуће међународне санкције", навео је Болсонаро.

Иначе, упркос великим мерама безбедности у Бијарицу, самит Г7 почиње уз демонстрације глобалних активиста, Оксама и жутих прслука који критикују економску неједнакост у свету и захтевају да социјални проблеми и екологија буду главне теме скупа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије