Џонсон стигао у Берлин, дочекали га протести

Британски премијер Борис Џонсон и немачка канцеларка Ангела Меркел изразили су у Берлину уверење да ће се ипак пронаћи решење за споразумни излазак Велике Британије из ЕУ.

Конкретне сугестије о томе како решити спор око, за Бориса Џонсона посебно проблематичног застоја који представља ирски и северноирски гранични саобраћај, двоје шефова влада међутим нису предочили, јавља Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Џонсон је поновио свој захтев да се ирски "бекстоп" мора уклонити, али се и успротивио царинској контроли на граници Ирске са Северном Ирском.

"Велика Британија не може да буде заробљена у ЕУ без да нема никакво право гласа, 'бекстоп' мора да буде уклоњен. Потребно нам је да се уклони тај 'бекстоп', и ако то учинимо апсолутно сам уверен да заједнички можемо да напредујемо", поручио је Џонсон, и додао да је потпуно посвећен заштити три милиона британских држављана унутар Велике Британије, преноси Гардијан.

Џонсон је признао да британска влада у прошлости није довољно интензивно водила расправу о могућим решењима.

Како преноси Ројтерс, Џонсон који сматра да ће проблеми које би могао да изазове Брегзит без споразума навести Меркелову и француског председника Емануела Макрона да ипак у последњем тренутку посегну за решењем, поновио је "да Уједињено Краљевство жели споразум".

Ангела Меркел је рекла да би се по питању ирског "бекстопа" могло пронаћи решење "можда у наредних 30 дана". 

"Надам се и молим се да ће се односи Велике Британије и Немачке наставити да буду пријатељски и након Брегзита. Са наше стране преговори око британског изласка из ЕУ су добродошли, али Немачка је спремна и за ситуацију у којој није постигнут договор", рекла је Меркелова, преноси Гардијан.

Британски премијер допутовао је данас у Берлин где је за њега приређен свечани дочек у оквиру ког га је сачекала немачка канцеларка Ангела Меркел.  

Џонсона су у Берлину дочекали демонстранти који су узвикивали: "Зауставите Брегзит".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво