Борис Џонсон – повратник у британску владу

Борис Џонсон, нови лидер Конзервативне партије и владе Велике Британије, познат је по томе што је био градоначелник Лондона, водећа личност референдумске кампање која је подржавала Брегзит, као и шеф британске дипломатије.

Борис Џонсон је члан Доњег дома Британског парламента и бивши новинар, пише магазин Тајм. Син британског политичара Стенлија Џонсона, Борис је рођен 1964. године и може да прати своју породичну линију до краља Џорџа II, који је владао Британијом у 18. веку.

Школован је на "Итону", најпрестижнијој приватној школи у Великој Британији, а похађао је и "Оксфорд", где је му је пријатељ био Дејвид Камерон, који ће касније постати британски премијер.

Џонсон је почео свој професионални живот не као политичар, већ као новинар Тајмса. У редакцији је развио разумевање британског бирачког тела.

Међутим, отпуштен је са свог првог радног места пошто је измислио цитат, пише Тајм. Потом, запослио се у Дејли телеграфу, где је главни уредник био Макс Хејстингс, његов пријатељ са Окфорда.

Када је постао дописник из Брисела, Џонсонови извештаји били су значајни за повећање антиевропског расположења у Великој Британији.

Убрзо је постао перјаница "евроскептичног" крила Конзервативне партије. За посланика у Парламенту из редова торијеваца изабран је 2001. године, а 2008. године постао је градоначелник Лондона, и на том месту остао два мандата.

Изабран је углавном захваљујући гласовима богатих лондонских општина.

Уочи Брегзита, био је водећа личност референдумске кампање 2016. године, која је подржавала напуштање Уније.

Након референдума о Брегзиту, постао је министар спољних послова. После мандата који је био обележен гафовима, поднео је оставку у јулу 2018. године због неслагања са преговарачком стратегијом премијерке Терезе Меј у вези са изласком Британије из ЕУ.

Пошто је Тереза Меј поднела оставку на место премијера, почела је трка за место лидера торијеваца, у којој је победио Борис Џонсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво