Иран тврди да је британски танкер оштетио рибарски брод

Нафтни танкер "Стена Имперо" је заплењен због тога што је учествовао у судару са иранским рибарским бродом, тврде надлежни у тој земљи. Посада је сада у бази Бандар Абас и остаће на пловилу до краја истраге.

Британски танкер "Стена Имперо" је заплењен зато што је наводно оштетио рибарски брод, а затим није одговорио на позив малог брода за узбуну, објавила је иранска агенција Фарс, преноси Ројтерс.

Рибарски брод је обавестио иранску организацију за лучку и поморску пловидбу која је о томе информисала Револуционалну гарду, након чега су њени бродови усмерили британски танкер у луку ради истраге, јавља ИРНА.

АП оцењује да би покушај Ирана да понуди "техничко" објашњење за заплену танкера, могао да сигнализира могућу деескалацију тензија у Ормуском мореузу који је од стратешког значаја за светску трговину.

"Танкер није носио терет, посада остаје у бази до краја истраге"

Шеф Организације за луке и приморје иранске јужне провинције Ормозан, Алахморад Афифипур рекао је да танкер није носио никакав терет, пренела је ИСНА.

Сви чланови посаде су сада у бази Бандар Абас и остаће на пловилу до окончања истраге, рекао је Афифипур за агенцију Фарс.

Додао је да је ће 23 члана посаде можда бити испитана о техничким питањима.

Посаду чини 18 држављана Индије, три држављанина Русије и још два припадника других националности. Руске дипломате до сада нису успеле да ступе у контакт са својим држављанима, рекао је представник амбасаде у Техерану за Тас.

Бахреин, Француска, Немачка осуђују Иран

Немачка, Француска, Бахреин осудиле су заплену британског танкера и позвали Техеран да одмах пусти брод и морнаре.

Бахреин, у којем је стационирана америчка Пета флота, тражи од Ирана да прекине са "неодговорним" потезима, наводи се у саопштењу министарства спољних послова те земље.

Француско министарство изразило је забринутост због овог инцидента наводећи да је такав поступак нашкодио покушајима смиривања тензија у региону.

Немачка је такође оценила да потез Ирана опасно погоршала ионако напету ситуацију у области.

Огласили су се и Индија и Филипини, чији држављани су у посади заплењеног танкера, тражећи њихово ослобађање. 

Иранци су јуче на кратко задржали још један британски брод, али му је потом дозвољено да настави пловидбу.

Британија је раније саопштила да тражи хитно информације о танкеру који је ишао ка Саудијској Арабији и изненада променио курс после проласка кроз Ормуски мореуз.

Тензије између Запада и Ирана порасле су од почетка јула када је британска морнарица запленила ирански танкер код Гибралтара, због сумње да кријумчари нафту у Сирију кршећи санкције ЕУ.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 20. јул 2019, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Vjerujem u iransku verziju

Mislim da ce sve uciniti da bi dobili ''legitimitet'' napada na Iran. Prvo otimanje iranskog tankera, pa ova sada provokacija, vec poznato sa exYU prostora, da ne idemo dalje u istoriju.

(субота, 20. јул 2019, 12:23) - anonymous [нерегистровани]

Sad to sa ribarskim brodom...

Malo teže ću da progutam...sem ako ga sami Iranci nisu sunuli ispred tankera, al ne vidim zašti bi oni igrali po nekim drugim pravilima kad već ameri i englezi igraju prljavu igru. Tu se meni "oko za oko, zub za zub" čini veoma pravilnim.

(субота, 20. јул 2019, 11:38) - anonymous [нерегистровани]

1:1

Za sad nerešeno. Jedan tanker za jedan tanker. 1:1 je i u avijaciji, dron za dron.