САД скинуле Турску из програма продаје авиона Ф-35

Бела кућа поручила је да је Турска одлуком о куповини руског система противаздушне одбране С-400 онемогућила своје учешће у програму борбених авиона Ф-35м, јавља "Ројтерс".

"Ф-35 не може да функционише са руском обавештајном платформом која ће бити коришћена како би се откриле његове напредне могућности", наведено је у саопштењу Беле куће.

Ројтерс оцењује како је Бела кућа истовремено покушала да ублажи утицај те одлуке на америчко-турске односе, истичући да Вашингтон и даље "веома вреднује" стратешку везу с Анкаром и да се тај однос међу њима као НАТО савезницима "не тиче само програма Ф-35".

Уз оцену да је "војна сарадња снажна" Бела кућа је најавила да ће се наставити "имајући на уму ограничења због присутности система С-400 у Турској".

У Турску су прошле седмице почели да стижу делови руског система С-400, након што се Анкара оглушила о претходна упозорења из Вашингтона да ће их након тога Пентагон скинути из програма борбених авиона Ф-35, уз могућност да Турској буду наметнуте и санкције.

Амерички председник Доналд Трамп рекао је потом како "није поштено" ни према Турској ни према Сједињеним Државама што Вашингтон не може Анкари да прода борбене авионе Ф-35, вредне милијарде долара, након што је турска купила руски ситем противваздушне опдране. 

Вашингтон сматра да би посредством С-400 Русија могла добити информације о напредном "стелт" систему авиона Ф-35.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се