Пожар у руској подморници, 14 мртвих

Почела је војна истрага о пожару на руској војној подморници у којем је погинуло 14 морнара, изјавилаје за "Тас" портпаролка Истражног комитета Светлана Петренко. Седам капетана и два "Хероја Русије" међу погинулима, рекао председник Путин.

"Војни истражитељи из Истражног комитета спроводе предистражне радње о узроку смрти морнара", рекла је Петренкова. 

Руско министарство одбране раније је саопштило да је 14 морнара умрло од последица удисања отровних продуката ватре која је избила јуче, док је подморница за истраживање дубоких вода спроводила војни надзор у руским територијалним водама, пренео је АП.

У саопштењу се истиче да је пожар угашен захваљујући самопожртвованости морнара.

Подморница се сада налази у бази руске Северне флоте, у Североморску на Баренцовом мору.

Руски председник Владимир Путин отказао је учешће на форуму "Реке Русије", како би одржао састанак са министром одбране Сергејем Шојгуом, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков за агенцију Тас, након што је 14 морнара погинуло у пожару на војној подморници.

У првој изјави о кобном инциденту на руској подморници Путин је рекао да је то "велики губитак", додајући да су страдала два "Хероја Русије" и седам високих официра, преноси РТ.

"То није обичан брод, то је истраживачки брод", рекао је председник приликом састанка с руским министром обране Сергејем Шојгом након трагедије.

Путин је посаду брода назвао "високо квалификованим професионалцима" а смрт 14 морнара "великим губитком за Русију и нашу флоту".

Он је прецизирао да су двојици од оних који су погинули у пожару на истраживачком броду претходно додељена највиша почасна титула нације - Хероја Русије - док је седам морнаричких официра у рангу "капетан 1. класе".

Путин је наредио Шојгуу отпитује у Североморск, где је тренутно истражни брод, да лично надгледа истрагу и да му се јави по повратку. 

У међувремену, директор норвешке Управе за зрачење и нуклеарну сигурност, Пер Странд, изјавио је за Ројтерс да је неименоване руске званичнике обавестило да је пожар на руском броду наводно изазван експлозијом плина. Он је додао да његова агенција није открила никакве абнормалне нивое радијације након инцидента.

Руско министарство одбране је одмах одбацило Ројтерсов извештај у којем се наводи да није обавестила норвешке званичнике о том инциденту.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара