Њујорк тајмс: Трамп наредио, па отказао напад на Иран

Амерички председник Доналд Трамп одобрио је јутрос војне ударе на циљеве у Ирану као одговор на обарање америчког дрона вредног 130 милиона долара, али се изненада предомислио и отказао акцију, пише Њујорк тајмс.

Требало је да буду гађане радарске батерије и ирански пројектили и да се акција спроведе рано јутрос како би се избегао ризик да буду погођени цивили или војници.

Није, међутим, јасно да ли су напади трајно отказани, а није познато да ли до војне акције није дошло због тога што се председник Трамп предомислио или због забринутости у администрацији око логистике или стратегије те акције.

Трамп послао поруку Ирану преко Омана

Ирански званичници навели су да Техеран током ноћи добио поруку од председника САД Доналда Трампа преко Омана да је напад на Иран неминован, преноси Ројтерс.

"Трамп је у поруци рекао да је против рата са Ираном и да жели да разговара са Техераном о различитим питањима. Амерички председник је дао кратак временски рок да се одговори на поруку. Одговор Ирана је, међутим, био да је на врховном вођи Хамнеију да одговори на та питања", изјавио је један од званичника који је желео да остане анониман, додаје Ројтерс.

Други званичник је навео да је Иран јасно ставио до знања да је ирански лидер против било каквих разговора, али да ће му порука бити прослеђена како би донео одлуку о томе.

"Како год, рекли смо званичницима Омана да ће напад на Иран имати регионалне и међународне последице", истакао је званичник, преноси Ројтерс.

Нешто раније, рекао је да је обарање америчког дрона била велика грешка Ирана, али да је то можда резултат људске грешке и да му је тешко да поверује да је обарање било намерно.

Техеран тврди да је та летелица нарушила ирански ваздушни простор, што је Пентагон негирао.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара