Молдавија формира владу, Маја Санду премијерка

Молдавске партије сложиле су се да формирају владу и именују Мају Санду, бившу министарку просвете и саветницу Светске банке, за премијерку да би смањиле моћ олигарха у једној од најсиромашнијих земаља Европе.

Сандуин проевропски блок АЦУМ формирао је радну коалицију са Социјалистичком партијом коју подржава Русија, прекинувши тиме вишемесечни застој у скупштини након парламентарних избора у фебруару.

Али њихов савез је изазвао сукоб са Демократском странком Молдавије и Уставним судом, који је раније саопштио да парламент треба да буде распуштен и да ће свака одлука о формирању владе коју донесу посланици бити неважећа.

Санду је оштра противница Демократске странке, која је формирала последњу владу, и њеног вође Владимира Плахотниуча, богатог тајкуна оптуженог за корупцију и злоупотребу власти.

Демократе оптужују АЦУМ и Социјалисте за узурпацију власти на захтев Русије, а заменик председника странке Андриан Чанду рекао је да ће они оспорити формирање владе на суду.

"Руска Федерација покушава да нас присили на стварање про-руске владе, илегално, у Молдавији", рекао је Чанду.

На седници парламента Санду и социјалисти су потписали и декларацију којом се Молдавија назива "заробљеном државом".

Суд разрешио председника Додона

Молдавски суд разрешио је председника Игора Додона и поставио бившег премијера Павела Филипа за привременог председника, преноси Ројтерс.

Демократска партија Молдавије Павела Филипа обећала је у суботу да ће да оспори легитимитет нове владе коју су формирали Социјалистичка партија коју подржава Русија и про-европски блок АЦУМ.

Додон је бивши лидер Социјалистичке партије и подржава формирање нове владе. 

Молдавију прате политичка нестабилност и корупција, посебно због скандала познатог као "крађа века" када је у периоду 2014-2015. када је из три банке украдено милијарду долара, односно осми део производње Молдавије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 09. јун 2019, 14:46) - anonymous [нерегистровани]

Pa jeste. 2

U čemu je razlika sa nama. Tako i bosanski Srbi rade. Traže pasoš Srbije da mogu da pobegnu na zapad.
Mislite da vole Srbiju? Kako da ne.

(недеља, 09. јун 2019, 11:49) - Воронцов [нерегистровани]

Тако им суд преузима улогу законодавне и извршне власти

Ако се поштују правила избора власти која су важећа у парламентаризму онда они који имају већинску подршку у парламаент, ма ко они били или коме се допадали или не формирају владу.

(недеља, 09. јун 2019, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

Pa jeste...

Menjaju jedne oligarhe na druge pa im opet rusi krivi. U međuvremenu rumunska vlada im daje rumunske pasoše nebi li ih kao rumune računali, pa ko god se jednog dočepa odmah beži na zapad. Nezna se ni ko pije ni ko plaća tamo.