Молдавија формира владу, Маја Санду премијерка

Молдавске партије сложиле су се да формирају владу и именују Мају Санду, бившу министарку просвете и саветницу Светске банке, за премијерку да би смањиле моћ олигарха у једној од најсиромашнијих земаља Европе.

Сандуин проевропски блок АЦУМ формирао је радну коалицију са Социјалистичком партијом коју подржава Русија, прекинувши тиме вишемесечни застој у скупштини након парламентарних избора у фебруару.

Али њихов савез је изазвао сукоб са Демократском странком Молдавије и Уставним судом, који је раније саопштио да парламент треба да буде распуштен и да ће свака одлука о формирању владе коју донесу посланици бити неважећа.

Санду је оштра противница Демократске странке, која је формирала последњу владу, и њеног вође Владимира Плахотниуча, богатог тајкуна оптуженог за корупцију и злоупотребу власти.

Демократе оптужују АЦУМ и Социјалисте за узурпацију власти на захтев Русије, а заменик председника странке Андриан Чанду рекао је да ће они оспорити формирање владе на суду.

"Руска Федерација покушава да нас присили на стварање про-руске владе, илегално, у Молдавији", рекао је Чанду.

На седници парламента Санду и социјалисти су потписали и декларацију којом се Молдавија назива "заробљеном државом".

Суд разрешио председника Додона

Молдавски суд разрешио је председника Игора Додона и поставио бившег премијера Павела Филипа за привременог председника, преноси Ројтерс.

Демократска партија Молдавије Павела Филипа обећала је у суботу да ће да оспори легитимитет нове владе коју су формирали Социјалистичка партија коју подржава Русија и про-европски блок АЦУМ.

Додон је бивши лидер Социјалистичке партије и подржава формирање нове владе. 

Молдавију прате политичка нестабилност и корупција, посебно због скандала познатог као "крађа века" када је у периоду 2014-2015. када је из три банке украдено милијарду долара, односно осми део производње Молдавије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво