Отворена граница са Колумбијом, грађани Венецуеле у редовима за храну и лекове

Хиљаде грађана Венецуеле прешло је у Колумбију у намери да купе храну и лекове након што је председник Николас Мадуро поново отворио два гранична прелаза која су била затворена готово четири месеца. Колико је дубока криза говори податак да просечни Венецуеланац месечно заради шест и по долара, а хиперинфлација свакодневно обезвређује националну валуту.

Људи у дугим колонама стоје на два међународна моста близу колумбијског града Кукуте, чекајући да им власти Колумбије провере документе.

"У суштини, као заједница живимо веома тешко. Ако погледате около, све што видите је сиромаштво", каже Хозе Бермудез.

Председник Венецуела Николас Мадуро је крајем фебруара затворио два гранична прелаза јер су његови политички противници покушали да искористе мостове како би из Колумбије пребацили неколико тона хране и лекова.

"Данас, ако идете до границе са Колумбијом, морате да платите пезосима, а на југу златом. А у Каракасу, шта продавци траже?", пита самопроглашени председник Венецуеле Хуан Гваидо.

Већину те помоћи донирале су САД, али Мадуро није желео да је прихвати, наводећи да се ради о завери у циљу јачања опозиције.

"Шта то раде околне земље које признају Хуана Гваида, као председника Венецуеле? Стиде се сами себе. Схватају да су они који предводе опозицију у Венецуели подељени. И када би амерички државни секретар Мајк Помпео на састанку питао ко ће заменити Николаса Мадура – њих 40 из опозиције би подигли руке", сматра председник Народне Уставотворне скупштине Диосдадо Кабело.

Анђелина Џоли на терену 

У Колумбији је и холивудска звезда Анђелина Џоли – овога пута у улози специјалног изасланика УНХЦР-а.

Она је затражила већу подршку међународне заједнице за Колумбију, Перу и Еквадор – три државе које су поднеле највећи терет збрињавања венецуеланских избеглица.

"Ја сам оптимиста да ће Колумбија бити способна да се носи са овим великим изазовима. Ја ћу урадити све да подстакнем део међународне заједнице да пружи подршку неопходну да се постигну трајни мир и стабилности у свим овим лепим земљама", нагласила је глумица.

Криза у Венецуели се продубила јер су Сједињене Америчке Државе увеле санкције, укључујући и кључни сектор – нафтну индустрију. САД настоје да збаце левичарског председника Николаса Мадура и за председника прогласе опозиционог лидера Хуана Гваида.

Иако десетине земаља широм света признају Гваида као привременог председника, тврдећи да је Мадуро "наместио" свој реизбор 2018. године – њихова подршка није довољна да свргавање Мадура, кога подржавају генерали.

Мадуро оптужује своје непријатеље да кују заверу са Вашингтоном – како би у Венецуели извели државни удар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво