Реакција политичара на изборе – рођена је нова Европа

На изборима за Европски парламент предизборне прогнозе углавном су се обистиниле – проевропске партије имаће скоро 500 од 751 посланичког места. Конзервативни блок оличен у Европској народној партији и прогресивна Социјалдемократска алијанса задржаће највећу репрезентативност у Европском парламенту. Оне су изгубиле одређен број мандата у односу на досадашњи сазив, док су, са друге стране, већи број мандата добиле странке Зелених и либералдемократа, али и екстремне деснице. Након објављених резултата, уследиле су реакције европских лидера.

Водећи кандидат Европске народне партије за место председника Европске комисије Манфред Вебер наводи да ЕПП после европских избора и поред губитака остаје најбројнија група у Европском парламенту.

Вебер наводи да нема стабилне већине у Европском парламенту без Европске народне партије.

"ЕПП је данас највећа група ако погледамо бројеве", рекао је Вебер.

Након објављивања прелиминарних резултата европских избора, нагласио је да је најважнији резултат тај да је "европска демократија жива", што се огледа у излазности од преко 50 процената.

"Други по важности резултат је тај да се суочавамо са слабљењем партија центра Европског парламента. Центра, који чине оне партије које верују у јачање Европе и амбициозни план за будућност Европе", рекао је Вебер.

Водећи кандидат европских конзервативаца каже да је током кампање грађанима Европе обећао стабилност и поновио да ће ЕПП радити у том циљу у наредном петогодишњем мандату.

Позвао је све на разговоре о мандату за будућност ЕУ, истакао да сарадње једино неће бити с левим и десним екстремистима и нагласио подршку водећим лидерима група у избору за председника Европске комисије.

"Желимо да радимо на Европи за грађане, а ја желим да покренем Европску комисију за грађане, за то се ЕПП борио и за то имамо мандат", закључио је Вебер.

Тимерманс: Одржавање ствари какве јесу није опција за Европу

Водећи кандидат европских социјалиста и демократа Франс Тимерманс позвао је све демократске и прогресивне снаге у Европском парламенту да заједно раде на програму за будућност ЕУ.

Оцењује да одржавање ствари онаквим какве јесу, за шта се залаже Европска народна партија, није опција за Европу.

"Желим прогресивну и динамичну платформу, при чему стабилност није прва ствар на коју посмислим кад помислим на Европу. Стабилност значи одржавати ствари онаквим какве су. Мислим да то није оно што Европи треба. Европа треба да динамично гледа ка будућности и преузме одговарајуће кораке да приближи будућност", поручио је Тимерманс.

Кандидат социјалдемократа за председника Европске комисије наглашава да су и конзервативци и социјалдемократе после ових европских избора изгубили места у Европском парламенту и да први пут немају већину.

"Постаје све теже да се формирају коалиције. Али због освојених више од 150 гласова, имамо одговорност да урадимо нешто позитивно за ЕУ, а за то нам је потребна коалиција", истакао је Тимерманс.

Наглашава да су социјалисти и демократе спремни да раде са свим прогресивене снаге у Парламенту у покушају да нађу "заједнички програм за наредних пет година који ће припремити Европу за 30 година које долазе".

Тимерманс је одбацио једино сарадњу са европском екстремном десницом. 

Као приоритете политике социјалдемократа, навео је – климатске промене, социјалну правду и пореску политику.

Булман: ЕПП нема више политичку моћ, тражимо нову коалицију

Лидер групе социјалиста и демократа у Европском парламенту Удо Булман наводи да је конзервативна Европска народна партија изгубила политичку моћ на јучерашњим изборима за Европски парламент.

"Европска народна пратија нема резулатате и политичку моћ да води ЕУ и Европску комисију. Орбанизација ЕПП није заустављена. ЕПП не може да тражи, као своје право, да буде у већини која ће одлучивати о томе ко ће бити нови председник Комисије", истакао је Булман.

Додаје да ће се социјалдемократе у новом Европском парламенту залагати за више социјалне правде.

У том контексту, најавио је стварање нових коалиција у Европском парламенту које ће се залагати за реформе и побољшање услова живота и рада за "већину, а не само за неке" у Европи.

"Радићемо на формирању прогресивне социјалне алијансе која би подржала кандидата социјалдемократа Франса Тимерманса за председника Европске комисије", поручио је Булман. 

Лидер групе СиД у Европском парламенту каже да су гласачи јасно показали да желе да ЕУ буде одлучнија у борби против климатских промена, али додаје да се резултати у тој области не могу остварити без резултата у другим областима социјалне правде. 

Удо Булман је рекао да ће се европске социјалдемократе у новом сазиву Европског парламента борити на првом месту против сиромаштва које погађа децу, против неједнакости и избегавања плаћања пореза у ЕУ.

Ферхофстат: Нови биланс снага у Европском парламенту

Лидер Алијансе либерала и демократа за Европу и некадашњи премијер Белгије Ги Ферхофстат наводи да је овим изборима завршена доминација социјалиста и конзервативаца у Европском парламенту.

"Око 100 наших посланика и нова група коју ћемо основати у Европском парламенту биће круцијални, јер први пут од првих европских избора 1979. године класичне партије, социјалисти и конзервативци, више неће имати већину. То значи да неће бити солидне проевропске већине без учешћа наше нове централистичке групе", поручио је Ферхофстат.

Најављује да ће се Алијанса либерала и демократа за Европу у новом сазиву Европског парламента проширити на представнике француске листе "Ренесанса", коју чини Република у покрету председника Емануела Макрона, али и друге сличне реформске партије.

"Очекујемо да освојимо нових 30 до 40 места на овим изборима и оформимо групу од око 100 посланика", навео је Ферхофстат.

Оцењује да ће у питању бити проевропска група која ће своју новодобијену снагу искористити у борби за амбициознију Европу.

"Заједничка визија групе је борба против климатских промена, фер пореска политика, формирање унутрашњег тржишта, европско решење за миграциону кризу. Укратко сигурнија, здравија и просперитетнија Европа", поручио је Ферхофстат.

Осврћући се на податке о већој излазности на овим европским изборима, оцењује да је то знак да се "Европа вратила и да је популарна" међу грађанима.

Салвини: Нова Европа је рођена

Европљани су се данас пробудили у новој политичкој стварности после избора одржаних у Европском парламенту (ЕП), а Матео Салвини је истакао да је "нова Европа рођена".

На тек завршеним изборима за ЕП, окончана је доминација главних партија ЕУ десног и левог центра и појавио се измењен политички пејзаж, у којем ултрадесничарске, пословне групе и еколози постају снага на коју ће се рачунати, оценила је агенција АП.

"Правила се мењају у Европи", поручио је италијански заменик премијера и министар унутрашњих послова Матео Салвини у седишту своје ултрадесничарске Лиге.

Еикхаут: Бирачи желе прогресивну и зелену Европу

Предстаници европских Зелених задовољни су резулатима избора за Европски парламент, који указују на значајан скок подршке њиховој опцији.

Зелени би, судећи према прелиминарним резултатима, требало да имају значајну улогу у новом сазиву Европског парламента.

Један од кандидате Зелених за место председника Европске комисије, холандски посланик Бас Еикхаут, рекао је да очекује сјајне резултате за Зелене.

 

"Мислим да је јасно да су бирачи желели промену и да су гласали за другачију Европу. Мислим да желе прогресивну зелену Европу, за то су гласали и ми ћемо се за то борити", истакао је Еикхаут.

Прва на листи кандидата Зелених Ска Келер оцењује да је боља излазност бирача знак праве демократије.

"Одлично је што имамо већу излазност на изборима, јер то је демократија, правити своје изборе за своју будућност и не дозволити да други одлучуји о вама", закључила је Келерова.

Орбан: Мађари верују да је Бриселу потребна промена

Мађарски премијер Виктор Орбан наводи да избори за Европски парламент показују да "народ у Мађарској верује да је у Бриселу потребна промена".

Орбан, који је кампању водио на антимигрантској платформи, рекао је да ће његова партија Фидес, која је освојила 13 од укупно 21 мађарског места у парламенту ЕУ, "сарађивати са свима који желе да зауставе имиграције", пренела је агенција АП.

"Показали смо данас да је Мађарска јака... јер су Мађари уједињени", нагласио је мађарски премијер.

Европска народна партија, која вероватно остаје највећа групација у ЕП, суспендовала је чланство Орбановом Фидесу због забринутости у вези с демократијом у Мађарској.

Орбан је рекао да не жели да припада политичкој групи на чију политику не може да утиче.

Пуповац: Забрињавајуће јачање деснице

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и носилац страначке листе на изборима за Европски парламент изборе Милорад Пуповац поручио је да је задовољан кампањом и резултатима на изборима, а истовремено упозорио како јачање крајње деснице, која ствара неравнотежу, треба да забрине остале политичке опције.

Указује на чињеницу да се добар део бирачког тела приклонио крајњој десници, што је створило неравнотежу на политичкој сцени због које сви треба да се забрину.

"Треба да се забрину сви над тим процесом који се догађа у нашој политици, од центра до левог центра", рекао је Пуповац, преноси Хина.

"Иако тај процес није драстичан као у другим, нама суседним земљама, сасвим сигурно није охрабрујући, али није ни такав да не би требало да буде разлог за забринутост свих оних који сматрају да је политичка равнотежа неопходна за функционисање демократије", поручио је председник Самосталне демократске српске странке.

Оцењује да је Самостална демократска српска странка, са 1,66 одсто гласова по излазним анкетама, постигла видљивост коју није имала, као и политичке циљеве које до сада није успевала да постигне.

Оцењује и да је ојачано бирачко тело и нагласио да су на око 95 одсто бирачких места резултати за СДСС-а били бољи него пре пет година.

Јовић: Резултат није довољан за мандат, али јесте за понос

Листа Самосталне демократске српске странке (СДСС) остала је испод изборног прага на изборима за Европски парламент у Хрватској, а њен кандидат европосланика Дејан Јовић путем Фејсбука је захвалио бирачима и поручио да "овај резултат није довољан за мандат, али јесте за понос".

"Најлепше хвала свима који су јуче гласали за листу '24' (СДСС) и посебно онима који су уз то још заокружили и моје име. Добили смо 30.000 гласова, што је много, иако недовољно за мандат. Дирнут сам тиме што је чак 4.590 људи притом бирало мене лично", навео је Јовић, преноси хрватски Индекс.

Оцењује да "за анализе има времена".

"Захвалан сам СДСС-у, који ми је понудио да будем њихов кандидат. Као странка, могу да буду једнако задовољни колико и незадовољни резултатом. Показали су да су јачи од многих који им приговарају на наводном недостатку легитимитета. Тих 30.000 гласова у данашњој Хрватској не могу самостално да сакупе баш све парламентарне странке. То им отвара нове могућности. Само напред, паметно и храбро!", написао је Јовић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. мај 2019, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

Opasan zakljucak

"Стабилност значи одржавати ствари онаквим какве су. "

(понедељак, 27. мај 2019, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

Srbi

Zalosno je da toliko ima Srba iz Hrvatske koji su mogli da glasaju, a da ne mogu da skupe 60,000 glasova i da izglasaju svog predstavnika u Evropskom parlamentu. To je veliki promasaj, a takav akt je mogao da promeni mnogo - da se prvi put stvari koje mi znamo, toliki pritisci na Srbe, istorijski revizionizam u Hrvatskoj, predstavljanje politike Srbije kao nekakve imaginarne pretnje po Hrvatsku, mrznja u drustvu koja postoji, napadi na srpske sportiste - sve je to moglo da se cuje u parlamentu da je nas predstavnik izabran, i to u periodu kada se posebna paznja vodi prema ekstremnoj desnici u EU. Nije trebalo uplitati Stjepana Mesica u tu pricu, posebno sto se radi o osobi za koju vise i svi znamo kakve izjave je davao u proslosti, te i onoj neposrednoj. Ovo je pokazatelj koliki Srbi imaju problem povodom jedinstva u regionu, i jedna od niza poruka nasoj vlasti da ozbiljno razmotri taj problem, jer Srbi posledice takve politike osecaju i tek kako - u otezavanju povratka na teritorije odakle su proterani i njihovom efektivnom nestanku sa tih teritorija, preko krsenja ljudskih prava koja vidjaju svuda. Mislim da je ovo vec krajnje vreme da se o tome ozbiljno razmotri i vodi racuna - a ne samo da se prica kako nam je potrebno jedinstvo, a da se za to efektivno ne uradi nista, kao sto je to radjeno kod prethodnih vlasti.

(понедељак, 27. мај 2019, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Nigel Farage

E sad cemo da vidimo kako ce Nigel Farage sa svojih 31,5% pristasa da izvede "tvrdi" a ne cisti brexit i sa kakvim posljedicama.

(понедељак, 27. мај 2019, 09:50) - milan [нерегистровани]

Tereza Mej

Veću katastrofu od uopšte moguće katastrofe, doživela
je Tereza Mej. Sve vreme svoje vladavine niti samo jedan
jedini njen predlog od danih bar hiljadu, nije prošao.Sada
se vidi da je ona htela menjati istoriju Engleske sa samo
7,5%, dok je samo jedan pristaš čistog breksita dobio
21,5%.