Помпео са европским званичницима о Ирану

Амерички државни секретар Мајк Помпео променио је распоред, уместо у Москву отишао је у Брисел, где је са европским званичницима разговарао о све већим тензијама између Ирана и Америке. Није давао изјаве а Европљани остају посвећени међународном нукеларном споразуму са Ираном.

Европски шефови дипломатија су током ноћи обавештени о измени распореда путовања америчког државног секретара. Непланирано је Помпео стигао у Брисел, како би са европским лидерима разговарао о неодложним питањима, међу којима је и ирански нуклеарни споразум.

Иста тема и на састанку министара спољних послова Велике Британије, Француске и Немачке, држава које подржавају међународни споразум из 2015. године.

"Тај споразум за нас остаје кључни стуб безбедности. Наш став је добро познат и Вашингтону и Техерану. Увек смо веровали да је дијалог једини начин да се премосте разлике и избегне ескалација ситуације у региону, који је већ пун тензија", наглашава висока представница ЕУ за спољне послове и безбедност Федерика Могерини.

А тензије су почеле прошле недеље након што је Техеран поручио потписницима споразума да имају 60 дана да изађу са планом како да заштите Иран од америчких санкција. У супротном, наставиће обогаћивање уранијума.

"Ултиматуми нису прихватљиви. Важно је да останемо јединствени", сматра француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан.

Иран се правда да је одустајање од неких делова споразума одговор на америчке санкције које су им наметнуте пошто се Доналд Трамп пре годину дана повукао из нуклеарног споразума. Нико у Европи не жели да Иран дође у посед атомске бомбе. Брине их и гомилање америчког наоружања у Персијском заливу.

"Веома смо забринути због ризика од сукоба који би се десио случајно и онда ескалирао. Kључно је да се Иран не врати на пут поновне нуклеаризације", сматра шеф британске дипломатије Џереми Хант.

Русија верује да ће се Европљани држати споразума, Сергеј Лавров убеђен је да је Мајк Помпео на њих вршио притисак. Отворено ће се о Ирану, али и другим светским врућим темама, разговарати у уторак у Сочију. Америчког државног секретара примиће и руски председник Владимир Путин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара