Сеул: Сeвернокорејске ракете кратког домета не видимо као провокацију

Јужнокорејска обавештајна агенција саопштила је да не сматра провокацијом прошлонедељно лансирање пројектила кратког домета у Северној Кореји, јер се по свему судећи ради о ракетама "земља-земља".

Национална обавештајна служба (НИС) Јужне Кореје представила је анализу севернокорејских пројектила испаљених у море са источне обале у суботу на састанку пред парламентарним обавештајним одбором, преноси агенција Јонхап.

Председавајућа одбора јужнокрејског парламента Ли Хје Хун рекла је да НИС није прецизирао о којој врсти пројектила "земља-земља" је реч, додавши да им је речено да је анализа још у току.

Обавештајна агенција сматра да најновији потез сугерише да се Северна Кореја неће удаљити од преговарачког стола, пренела је Ли новинарима након брифинга.

Лансирање, за сада, неодређене врсте пројектила кратког домета уследило је неколико месеци после неуспелог фебруарског самита између америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Као одговор на ове провокације, Трамп је поручио на Твитеру да Ким "у потпуности разуме велики економски потенцијал Северне Кореје и да неће уцинити ништа што би то угрозило".

Аналитичари ово лансирање виде као најновији покушај Северне Кореје да мало појача притисак на САД и Јужну Кореју и покаже своје незадовољство после неуспеха фебруарских нуклеарних преговора у којима су тражили знатно ублажавање санкција у замену за денуклеаризацију, што је Вашингтон одбио, наводи Јонхап.

број коментара 0 Пошаљи коментар