"Боинг 737", пад поново

Листа несрећа у којима је учествовао авион типа "737" проширена је још једним падом најпродаванијег авиона у историји америчког "Боинга". Авион са 143 путника и чланова посаде слетео је у реку Сент Џонс, близу Џексонвила на Флориди. Од 1968. године, када је модел "737" први пут коришћен за комерцијални лет, побројано је преко 130 несрећа до којих је дошло током летова на авионима најчувеније "Боингове" породице.

Према писању Њујорк тајмса, девет од десет путника у САД превезе се "Боинговим" авионом типа "737", иако тај авион има мотор испод сваког крила, један пролаз између седишта и мањак простора за колена.

Први инцидент у који је био укључен "737" догодио се 19. јула 1970. године, када је модел "737-200" оштећен током поправке услед неуспелог полетања. Тада није било повређених.

Међутим, прва несрећа "Боинговог" авиона у којој је било погинулих догодила се 8. децембра 1972. године, на лету број 553 "Јунајтед ерлајнса". У тој несрећи погинуло је 45 особа.

Последња у низу авионских несрећа са смртним исходом у које је био укључен "737" догодила се у Етиопији. Тада је погинуло 157 путника и чланова посаде.

Само неколико месеци пре тога, авион "Лајон ера" са 189 путника и чланова посаде срушио се у Индонезији, неколико минута након полетања из Џакарте.

Министарка саобраћаја Етиопије Дагмавит Могес је после несреће изнад Адис Абебе навела да подаци са лета авиона "боинг 737-макс осам", који се срушио у Етиопији, указују на "јасне сличности" са авионском несрећом у Индонезији у октобру прошле године.

Према прелиминарним резултатима истраге, стручњаци су тада објашњавали да је систем стабилизације могао да буде узрок несреће у Етиопији, наводи Њујорк Тајмс.

Додаје се да претходни модели "737", нису били опремљени тим системом.

Џексонвил, нос авиона у блату реке 

Последња несрећа догодила се близу Џексонвила, на Флориди око 21.40 сати по локалном времену, рекао је портпарол ваздушне базе Флориде.

"Боингов" авион типа "737" са 143 путника и чланова посаде је склизнуо са писте и слетео у реку Сент Џонс.

Том приликом повређена је 21 особа. 

Сигурно слетање је било чудо, рекао је капетан Мајкл Конор, командант станице, преноси Си-Ен-Ен.

Један од путника на том лету испричао је за Си-Ен-Ен да су током лета пролазили кроз олују праћену грмљавином.

Према наводима, на том лету из залива Гвантанамо било је и цивила и војника.

Ники Хејли у борду директора 

Бивша амбасадорка САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли придружила се компанији "Боинг", преноси Си-Би-Ес.

Хејлијева је тако постала део одбора који броји 13 чланова, укључујући још једну бившу амбасадорку САД - Каролину Кенеди.

За "Боинг", компанију која сваке године од уговора са америчком владом заради милијарде долара, именовање Хејлијеве је најновији пример блиских веза са администрацијом САД, наводи Вашингтон пост.

Без обзира на актуелни политички моменат, именовање Хејлијеве у борд директора америчког авио-гиганта пада у тренутку појачаног надзора над "Боингом" који је пријавио губитак од милијарду долара због тога што су авио-компаније широм света приземљиле авионе типа "737-макс осам" након несреће у Етиопији, наводи Си-Би-Ес

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи