Шпанија: Нећемо изручити Лопеза властима Венецуеле

Влада Шпаније саопштила је да нема намеру да изручи венецуеланског опозиционог политичара Леополда Лопеза властима те земље, пошто је суд издао налог за хапшење. Лопез поручио да се нада крају узурпације у наредним недељама.

Портпарол шпанске владе је рекао да су Лопез, његова супруга и ћерка ушле у резиденцију шпанског амбасадора у Каракасу својом вољом.

Нада да ће власти Венецуеле поштовати неповредивост те резиденције и истакао је да шпанска влада нема намеру да изручи Лопеза.

У међувремену, Лопез се огласио из резиденције шпанског амбасадора и поручио да је јасно да постоји више "војних покрета" и да се нада крају узурпације у наредним недељама.

Тврди да се састао са високим војним званичницима пре покушаја свргавања Мадура ове недеље и да су се обавезали да ће допринети крају узурпације.

Венецуелански суд издао је налог за хапшење опозиционог Лопеза због кршења судског налога о кућном притвору из 2017. године, објављено је на сајту суда.

Како преноси Ројтерс, Леополд Лопес се у уторак, пошто се појавио поред опозиционог лидера Хуана Гваида на скупу против председника Николаса Мадура, пребацио у резиденцију шпанског амбасадора у Каракасу.

У последњим протестима четворо погинулих

У дводневним протестима ове недеље четири особе су погинуле, више од 300 је повређено, а 240 ухапшено. Жртава је било у Каракасу и држави Арагуа. Две особе међу њима су малолетне.

Јохајкер Квеведо, рањени сниматељ, каже да су у њега испаљена 62 гумена метка. "Нисам осетио тело, меци су били у леђима и руци. Када сам био на земљи полиција је почела да пуца'', прича Кваведо.

Рањени демонстрант Торнан Хулио сведочи да се налазио испред припадника Националне гарде када је упуцан. "Бежао сам, али су ме зауставили пуцњи у леђа, руку и ногу. Ужасно је како су се власти опходиле према људима", каже Хулио.

Протести су почели у престоници и другим градовима пошто се група војника ставила на страну лидера опозиције Хуана Гваида.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 03. мај 2019, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

A kamenice, a molotovljevi kokterli?

Ko je prvi poceo s nasiljem?? I ko je upucao onog pukovnika PRAVIM mecima???