Марш живих у Аушвицу

Преживели логораши, студенти и политичари су се окупили у логору смрти Аушвиц Биркенау, у Пољској, како би обележили Дан сећања на жртве Холокауста. Председавајући Јеврејској агенцији Исак Херцог упозорио је да су Јевреји поново небезбедни на улицама Европе.

Међународни марш живих почео је после подне у бившем нацистичком логору смрти у знак око сећања на шест милиона Јевреја, убијених у Холокаусту. У шетњи дугој три километра окупило се 10.000 људи.

Марш у Пољској се одржава усред растућег антисемитизма у свету, а организатори окупљања су саопштили да комеморација треба да пошаље јасну поруку којом се одбацује мржња према Јеврејима.

"Овде смо да кажемо јасно: Никада више. Овде смо како бисмо подсетили свет на ужасе који су се догодили током Холокауста и да покренемо светску борбу против антисемитизма и свих његових форми", рекао је оснивач Марша живих Шмуел Розенман.

Председавајући Јеврејске агенције Исак Херцог поручио је да су Јевреји поново небезбедни на улицама Европе.

"Са овог места позивам лидере из целог света да се суоче са растућим антисемитизмом, нарочито са шокантним злочинима из мржње у Европи, Латинској Америци, Сједињеним Државама", навео је Херцог, један од малог броја израелских званичника који су присуствовали церемонији.

Окупљенима се обратио и амерички амбасадор у Израелу Дејвид Фридман. "Нема речи које могу да опишу бол, тугу и ужас који осећам на овом месту", рекао је Фридман.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 03. мај 2019, 09:28) - Vladimir [нерегистровани]

Nacizam u restituciji

Moje dvije tetke, Mara i Bosa KAPOR su nestale u logoru Stara Gradiska Ustaska djelatnost.
Moj ujak Vladimir partizan ranjen spaljen od nijemaca u bolnici zemunici.
Ukupno 999 997 beziimenih dusa.

(четвртак, 02. мај 2019, 21:09) - anonymous [нерегистровани]

Bilo bi lepo ...

... da izraz 'nikad više' zaista bude. Međutim svedoci smo, na žalost, da se sve ponavlja. Možda nekad u dalekoj budućnosti neśto bude.