Демонстранти у Каракасу кренули ка председничкој палати, министар одбране упозорава

Венецуелански опозициони лидер Хуан Гваидо позвао је испред војне базе у Каракасу на протесте и подршку снага безбедности, упутивши директан изазов председнику Николасу Мадуру, кога су до сада на власти штитиле управо снаге безбедности. Мадуро тврди да му је врх војске исказао потпуну лојалност. Ројтерс: Пуцњи и сузавац на скупу. Повређено је 69 особа. Демонстранти у пратњи наоружаних војника крећу се ка западном делу Каракаса где се налази председничка палата Мирафлорес.

2.35 - Мајк Помпео је изјавио да је Мадуро хтео да оде на Кубу, али да га је Русија од тога одговорила. Портпаролка руског Министарства спољних послова је рекла да је то лажна информација. "Вашингтон покушава да деморалише венецуеланску војску", рекла је Марија Захарова за Си-Ен-Ен.

2.00 -  Током протеста у Каракасу повређено је 69 особа, јавља ТВ НТН24. Медији у Венецуели наводе да је неколико војника тражило азил у бразилској амбасади. Опозициони лидер Лопез виђен је како са породицом улази у чилеанску амбасаду, да би затим отишао у амбасаду Шпаније.

23.50 – Демонстранти у пратњи наоружаних војника, који су се приклонили опозицији, крећу се ка западном делу Каракаса где се налази председничка палата Мирафлорес. Реаговао је министар одбране Падрино Лопез: "Ко год насилно уђе у Мирафлорес биће и насилно савладан. Ако будемо морали да користимо оружје, користићемо га."

23.15 – Руски амбасадор у Венецуели Владимир Заjeмски рекао је за Глобовизион да је пуч на који је позвао Гваидо кршење закона те земље и да уставу не пише да председник Народне скупштине може да се прогласи за шефа извршне власти.

22.45 – Европска унија позвала је на уздржаност у Венецуели како би се избегле жртве и ескалација тензија. Поручила је да одбацује сваки вид насиља, наводи се саопштењу.

22.30 – Предедници Бразила и Аргентине, Жаир Болсонаро и Маурисијо Макри, написали су на својим Твитер налозима да је ово одлучујући тренутак да се обнови демократија у Венецуели.

22.00 – "У процесу смо који је незаустављив. Имамо чврсту подршку нашег народа и света да постигнемо обнову демократије", написао је Гваидо на Твитеру.

21.30 – Педесет две особе су повређене током демонстрација у Венецуели и налазе се у болници у Каракасу, преноси Си-Ен-Ен.

21.00 – Један пуковник погођен је из ватреног оружја током сукоба са опозицијом, написао је на Твитеру венецуелански министар одбране Владимир Падрино.

20.45 – Амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон рекао је да ситуација у Венецуели није пуч, али да Гваидо, као легитимни председник, покушава да преузме контролу.

20.35  Амерички председник Доналд Трамп написао је на Твитеру да веома пажљиво прати ситуацију у Венецуели и да подржава њене грађане и њихову слободу.

18.40 – Шеф дипломатије Венецуеле Хорхе Ареаза рекао је да Гваида подржава до тридесет војника и да нема говора о пучу.

18.30 – Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је на максималну уздржаност од насиља и апеловао на обе стране да предyзму кораке ка смиривању ситуације.

18.00 – Москва и Анкара осудиле су позив Хуана Гваида на пуч. Русија је оценила да се опозиција поново служи насиљем, док Турска поручује да се противи "антидемократским методама промене власти".

17.50 – Возило Националне гарде прегазило групу присталица опозиције, јавља Ројтерс.

16.30 – На Твитеру се огласио и венецуелански председник Николас Мадуро истакавши да му је врх војске у разговору исказао "потпуну лојалност".

15.20 – Пуцњи испред војне базе, где се Гваидо окупио са својим присталицама, кажу очевици за Ројтерс.

14.20 – Бела кућа саопштава да је амерички председник Доналд Трамп упознат са тренутном ситуацијом у Венецуели.

13.35 – Самопроглашени председник Хуан Гваидо позвао је испред војне базе у Каракасу на протесте и подршку снага безбедности.

Светски медији известили су о спорадичним сукобима на улицама Каракаса. Све је почело када се Хуан Гваидо, са својим присталицама појавио испред једне војне базе. Позвао је и војску и грађане да учествују у операцији "Слобода" за свргавање актуелног председника Николаса Мадура.

Гваидо је, окружен војницима и политичким савезницима, у видео-снимку објављеном на друштвеним мрежама поручио да се обраћа из ваздухопловне базе "Франсиско де Мирабда", војног аеродрома познатог као "Ла Карлота" у централном Каракасу.

"Данас су храбри војници, храбре патриоте, храбри људи који поштују Устав, пратили наш позив", рекао је Гваидо.

Поводом Гваидовог наступа испред војне базе, на Твитеру се огласио и Мадуро истакавши да му је врх војске у разговору исказао "потпуну лојалност".

"Челични живци. Позивам народ на потпуну мобилизацију како би се осигурала победа мира. Победићемо!", поручио је Мадуро.

Како јавља АП, стотине Мадурових присталица окупиле су се испред председничке палате, узвикујући слогане подршке, носећи велики постер Мадура и националне заставе.

У међувремену, Ројтерс јавља да су се на скупу чули пуцњи.

Према тврдњама очевидаца, дошло је до размене ватре мушкараца у војним униформама који су били у пратњи Гваида са војницима који подржавају Мадура.

Венецуелански министар одбране Владимир Падрино написао је на Твитеру да је један пуковник погођен из ватреног оружја током сукоба са опозицијом.

"У овом тренутку он се налази у операционој сали. Сматрам да је за то одговорно политичко руководство опозиције", истакао је Падрино.

Један од очевидаца, раније данас, рекао је за Ројтерс да су безбедносне снаге Венецуеле испалиле сузавац на опозиционог лидера Хуана Гваида, док је стајао са групом униформисаних људи у ваздухопловној војној бази.

Како се могло видети на снимку локалне телевизије, оклопно возило венецуеланске Националне граде ударило је у присталице опозиције на другом крају града док су на њега бацали каменице.

Шеф дипломатије Венецуеле Хорхе Ареаза рекао је да Гваида подржава до тридесет војника и да нема говора о пучу.

Ареаза је нагласио да је покушај пуча планиран у Вашингтону и да председник Мадуро контролише ситуацију.

"Ово је директно планирано у Пентагону и Стејт департменту, као и по налогу Трамповог саветника за националну безбедност Џона Болтона", рекао је Ареаза у телефонском интервјуу Ројтерсу.

Реакције из иностранства 

Москва и Анкара осудиле су позив Хуана Гваида на пуч. Русија је оценила да се опозиција поново служи насиљем, док Турска поручује да се противи "антидемократским методама промене власти". 

Амерички председник Доналд Трамп написао је на Твитеру да веома пажљиво прати ситуацију у Венецуели.

"Сједињене Државе стоје уз грађане Венецуеле и њихову слободу", написао је Трамп.

Амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон рекао је да ситуација у Венецуели није пуч, али да Гваидо, као легитимни председник, покушава да преузме контролу.

Навео је да Сједињене Државе желе мирну промену власту у Венецуели и да очекује да се Русија не меша у насталу ситуацију. 

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је на максималну уздржаност од насиља и апеловао је на обе стране да предyзму кораке ка смиривању ситуације.

Европска унија је позвала на уздржаност у Венецуели како би се избегле жртве и ескалација тензија и поручила да одбацује сваки вид насиља.

ЕУ, како се наводи, помно прати најновију ситуацију у Венецуели и стоји чврсто уз народ те земље и његове легитимне демократске тежње.

"Нећемо штедети напоре да се постигне поновно успостављање демократије и владавине права путем слободних и праведних избора у складу са уставом Венецуеле", саопштила је ЕУ.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара