У уличним борбама у Триполију потиснуте Хафтарове снаге

Снаге лојалне Триполију потиснули су борећи се од куће до куће армију лојалну команданту Либијске националне армије Калифу Хафтару у јужним деловима престонице Либије.

Владине снаге у Триполију потиснуле су Хафатрове снаге километар и по у односу на неколико дана раније. Обе стране су стекле и изгубиле територије у току дана или чак током неколико сати борби.

Снаге лојалне Триполију, неки војници у фармеркама и мајицама, заклоњени иза напуштених зграда пуцали су на Хафтарове снаге. Неки су носили су противавионске топове које су морали да скидају са камиона да би се пробијали уским улицама. Борба се водила од куће до куће.

"Ми напредујемо. Сада смо у фази протеривања непријатељ из главног града", изјавио је за Ројтерс Салах Бади, командант из града Мисрата, који се придружио одбрани Триполија. 

Снаге Либијске националне армије (ЛНА), на челу с генералом Калифом Хафтаром, кренуле су у офанзиву на Триполи раније овог месеца и боре се против ривалских милиција, повезаних са слабом владом у престоници коју подрžжавају УН.

Снаге лојалне Триполију су последњих дана потиснуле ЛНА до предграђа Триполија, главног места борби,  иако је ЛНА саопштила да је покренула ваздушне нападе на војне локације у главном граду.

Портпарол ЛНА Ахмед Мисмари негирао је раније да је дошло до повлачења, али је рекао да је напредак ЛНА снага успорен због густе насељености у областима у којима су се водиле борбе.

Битка за главни град Либије је готово уништила подршку УН и напоре за постизање мировног споразума између ривалских фракција.  

Подаци Светске здравствене организације (СТО) потврђују да је у овим борбама настрадало више од 270 људи, укључујући и цивиле, а да је рањено скоро 1.300 особа. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи