Фотограф Горан Томашевић за РТС: Сад имам и "Пулицера"

Фотограф из Србије Горан Томашевић део је Ројтерсовог тима који је добио Пулицерову награду у области фотографије. У изјави за РТС Томашевић каже да му је једино та награда недостајала, као и да је до сада добио све азијске и европске награде за фотографију.

Горан Томашевић у изјави за РТС каже да је и сама кандидатура за "Пулицера" велика привилегија, као и да је он за ту награду био номинован и 2014. године за фотографије из Дамаска.

Ове године је награду добио за серију фотографија из Хондураса.

"То је серија фотографија о криминалним бандама које контролишу већи део Латинске Америке. Направљена је у граду Сан Педро Сула, који је први по стопи убистава у свету", навео је Томашевић.

Истакао је да је два пута боравио у Хондурасу, као и да је серија фотографија, међу којима је и награђана, направљена током другог боравка.

Додао је да су му дозволили да фотографише у затворима у тој држави.

"Две главне криминалне банде у тој области су ме пустиле да фотографишем", истакао је Томашевић.

Објаснио је да је до сада углавном фотографисао у Азији, Африци и на Блиском истоку, као и да је сада први пут то чинио у Латинској Америци.

"Велики изазов је био да направим причу на новом терену", нагласио је Томашевић.

Пулицерова награда је Ројтерсовом тиму, који је чинило 11 фотографа, припала у категорији Брејкинг њуз фотографије, на којима је приказан мигрантски талас из земаља средње и јужне Америке ка САД.

Горан Томашевић је рођен 1969. године у Београду. Каријеру је почео у листу Политика. За агенцију Ројтерс ради од 1996. године.

Више од 20 година фото-апаратом бележи сукобе широм света – са простора бивше Југославије, Ирака, Авганистана, Либије, Сирије, Египта, Јужног Судана, Конга, Мозамбика, Бурундија, Нигерије и других кризних подручја.

За најбољег фотографа агенције Ројтерс проглашен је четири пута. Лист Гардијан 2013. године прогласио га је за најбољег новинског фотографа на свету.

Тренутно живи у Истанбулу и шеф је фотографа агенције Ројтерс.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 21. апр 2019, 09:32) - Dragana [нерегистровани]

NAJ

Uvek si bio najbolji. Još od "malih" nogu kada si honorisao u listu "Politika". Obraduju me tvoji uspesi jer znam koliko si posvećen i dobar. Sve čestitke za zasluženu nagradu. Čuvaj se i vrati u svoj Beograd.

(недеља, 21. апр 2019, 09:29) - Dragana [нерегистровани]

Naj

Uvek si bio najbolji. od "malih" nogu kada si pokušavao da "prohodaš" u listu "Politika". Obrauje me svaki tvoj zasluženi uspeh. Čuvaj se!

(четвртак, 18. апр 2019, 09:36) - Petkana Tomašević [нерегистровани]

BRAVO

Svi smo ponosni, svaka čast za moju familiju, da si živ i zdrav.
Pozdrav od tetke.

(уторак, 16. апр 2019, 22:38) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast!

Bravo! O ovakvim ljudima treba pricati, da svi budemo ponosni.

(уторак, 16. апр 2019, 21:42) - mile [нерегистровани]

svaka čast!

fotografija toliko govori!