Преговори суданске војске и демонстраната, оставка шефа обавештајне службе

Након збацивања суданског председника Омара ел Башира са власти, представници војног савета састали су се са демонстрантима.

Нови шеф суданског војног савета, генерал Абдел Фатах ел Бурхан, рекао је после консултација са представницима опозиције да ће бити формирана цивилна влада и да ће период транзиције трајати максимално две године.

С друге стране, демонстранти настављају да врше притисак да се изврши брза промена власти.

До састанка је дошло након што је протестни покрет забележио две победе ове недеље – прва је окончање тридесетогодишње владавине председника Омара ел Башира, а затим и повлачење привременог војног лидера генерала Авада Ибн Ауфа дан касније, наводи АП.

У међувремену, судански државни медији јављају да је шеф суданске обавештајне и безбедносне службе Салах Абдулах Мухамед Салех поднео оставку, преноси Ројтерс

Салех је некада важио за најутицајнију особу у земљи, после Башира, а демонстранти га сматрају одговорним за убиство учесника протеста, који су захтевали окончање војне власти.

Тачке преговора 

Током састанка представника прелазног војног савета и коалиције организатора протеста, демонстранти су захтевали да у савет уђу и цивили, наводи британска агенција, позивајући се на активисте који су информисани о току састанка. 

Војни савет је обећао да ће "поништити све законе којима се ограничавају слободе", додају неименовани активисти.

Протестни покрет раније је саопштио да је формирао десеточлану делегацију која је упознала војни савет са захтевима грађана и поновио да они одбијају војну владавину.

Демонстранти се залажу за стварање цивилног прелазног савета јер страхују да би војска којом доминирају Баширови лојалисти, могла да влада на неодређено време или да преда власт неком од војних лидера.

Генерал Бурхан рекао је да ће савет владати земљом највише две године до одржања избора.

Прогласио је непосредно ослобађање свих ухапшених током таласа протеста који је почео у децембру и изјавио да је укинут полицијски час.

Суданска полиција саопштила је да најмање 16 особа убијено, а 20 повређено на протестима у Картуму претходних дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара