Битка за Триполи – прекретница за Либију

Генерал Калифа Хафтар напредује ка престоници Либије, са потенцијално далекосежним последицама. Епилог ће показати да ли та држава остаје на путу који води ка демократији, или ће наступити војна владавина.

Либија је на ивици избијања свеопштег грађанског рата, који прети да угрози вишегодишње дипломатске напоре да се помире супротстављене наоружане политичке фракције.

Због напада које предводи Хафтар, Уједињене нације и дипломате позивају на примирје, али узалуд.

Хафтарове снаге су стигле на око 20 километара од престонице Триполија, а Светска здравствена организација саопштава да је у борбама погинуло 47 људи, а да је 181 особа рањена.

Британски Гардијан подсећа да је пре три месеца, генерал Хафтар, 75-годишњи лидер Либијске националне армије, започео серију војних офанзива из свог упоришта на истоку земље.

Заузео је и неколико кључних поља нафте на југу Либије, што је представљало увод у напад на његовог главног супарника, владу у Триполију, на западу земље, коју подржавају УН.

Епилог ових напада ће показати да ли Либија остаје на путу који предводе Уједињене нације ка формирању демократије која ће ујединити подељене институције, или ће на чело ње доћи вид војне владавине, попут оне у Египту, навоси се у тексту Гардијана.

Ко је Калифа Хафтар

Хафтар је, као генерал лојалан Муамеру Гадафију, учествовао у државном удару којим је Гадафи 1969. године и дошао на власт.

Међутим, 1987. године добри односи са Гадафијем су захладнели и Хафтар је провео 20 година у егзилу у САД.

У Либију се вратио како би помогао у свргавању Гадафија 2011. године.

Он ставља безбедност испред демократије, а његова војска се сумњичи да је користила бруталне методе у Дерни и Бенгазију, као и да штити офирцире који се траже због ратних злочина.

Како су се ствари погоршале?

Демократија није у традицији Либије. Она се трансформисала из италијанске колоније у слабашну монархију под краљем Идрисом. Након тога уследиле су 42 године Гадафијеве диктатуре.

Међународна војна интервенција, коју су предводили Француска и Уједињено Краљевство током арапског пролећа, довела је до промене односа у земљи. Гадафи је убијен у октобру 2011. године, али покушаји НАТО-а да формира демократију нису успели.

Цивили годинама испаштају због високе инфлације, нестабилне валуте, рестрикција струје, дугих редова.

Анкете показују да обични Либијци, а нарочито млади, очајнички траже да се окончају борбе.

Кријумчарење људи је у порасту, а иако је опао број оних који покушавају да се домогну Италије, хиљаде миграната су заробљене у камповима у којима су жртве мучења и сексуалног насиља.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво