Либија не мирује, странци се спремају за евакуацију

Светска вест број један су сукоби у Либији, где се стање не смирује. Док међународни званичници позивају на мир, поједине државе евакуишу грађане. Организована евакуација српских држављана за сада није планирана, али је Министарство спољних послова позвало све наше држављане да не иду у Либију и да ко може оде из те земље.

Либијска национална армија (ЛНА) покушава да продре до центра Триполија, након што је лако прешла пустињу и стигла до урбаног дела земље, где је наишла на отпор.

ЛНА изводи ваздушне ударе на југу Триполија док настоји да напредује ка центру са триполског аеродрома који је ван употребе, пренела је агенција Ројтерс.

Наоружане групе пристижу из оближње Мисрате како би помогле снагама међународно признате владе Фајеза ел Сераја у блокади ЛНА.

Истовремено, западне земље траже хитну обуставу војних дејстава и повратак на примирје и мировни план, пренела је агенција Ројтерс.

Амерички државни секретар Мајк Помпео навео је у саопштењу да је "дубоко забринут због борби недалеко од Триполија" и позвао је на разговоре како би дошло до окончања сукоба, пренела је агенција Ројтерс.

Како је истакао, САД се противе војној офанзиви снага Калифа Хафтара и траже моментални прекид тих војних операција ка либијској престоници.

У борбама у Триполију до сада је убијено најмање 25, а рањено 80 људи, саопштило је Министарство здравља у том граду.

Међу мртвима има бораца са обе стране и цивила, укључујући и читаву породицу, саопштио је портпарол Министарства здравља за Ројтерс.

Позив држављанима Србије да не путују у Либију

У међувремену, поједине државе почеле су да евакуишу своје држављане након распламсавања сукоба у Либији.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да нема информација о угрожености Срба у Либији.

Дачић је новинарима рекао да је Министарство спољних послова позвало све наше држављане да не иду у Либију и да ко може оде из те земље.

"Али и даље има сто до двеста наших људи који тамо раде и нико се није јавио да постоји проблем. Видећемо како ће се даље одвијати политичка и безбедносна ситуација у тој земљи", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Обнављање сукоба у Либији прети да омете испоруку нафте и гаса, пораст миграната у Европи и поткопава намере Уједињених нација о проналажењу договора о мапи пута за изборе, а што треба да разреши дуготрајну нестабилност у Либији.

Либија је погођена насиљем и политичком нестабилношћу од 2011. године, када је свргнут Муамер ел Гадафи. Владају две владе. Једна је међународно призната у Триполију, а другу у Бенгазију предводи командант самопроглашене либијске националне војске, генерал Калифа Хафтар.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво