Хафтарове снаге заузеле аеродром у Триполију, Либија поново на ивици пропасти

Међународно непризната Либијска национална армија (ЛНА) саопштила је да је преузела контролу над аеродромом у предграђу престонице Триполија, јавља "Ројтерс" позивајући се на изјаве званичника и сведока. Савет безбедности позива ЛНА на хитну обуставу дејстава.

Ахмед Мисмари, портпарол снага лојалних лидеру међународно непризнате администрације Калифе Хафтара, саопштио је и да су припадници ЛНА преузели контролу над два града у близини Триполија – Тархуаном и Азизијом, преноси Ројтерс.

Мисмари је навео и да је пет припадника ЛНА погинуло у борбама са снагама лојалним премијеру Фајезу Серају, кога признаје међународна заједница.

У међувремену је Савет безбедности, који је заседао на позив Велике Британије, позвао Хафтарове снаге на хитну обуставу дејстава. 

Ројтрес је раније данас јавио да су Хафтарове трупе заузеле и село Сук ел Камис, на око 40 километара јужно од Триполија, након борби са Серајевим снагама.

Лидер међународно непризнате администрације у Либији, Калифа Хафтар, наредио је јуче својим трупама да крену према престоници Триполију, која је под контролом снага лојалних премијеру Фајезу Серају, пренео је Ројтерс.

Хафтар је позив објавио у видео-снимку насловљеном "Операција ослобађана Триполија".

Либија је од свргавања са власти и свирепог убиства лидера Моамера Гадафија подељена на међународно признату владу у Триполију на челу са премијером Серајом и паралелну администрацију лојалну Хафтару, за коју се бори Либијска национална армија (ЛНА), подсетила је агенција.

Снаге под контролом Саједа имају подршку САД.

Русија и ЕУ забринути 

Кремљ је раније данас саопштио да не подржава либијског војног команданта Калифу Хафтара који је наредио својим снагма да крену према престоници Триполију, док је ЕУ позвала на смирење и упозорила да би ситуација могла да се отргне контроли.

Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина истакао је потребу да се избегну акције које би довеле до наставка крвопролића, пренео је АП.

Песков је рекао новинарима да је потребно уложити сваки могући напор да се постигне решење мирним дипломатским средствима у Либији.

На питање да ли Русија подржава Хафтара, Песков је рекао да Москва ни на који начин није укључена у то.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич изјавила је да су веома забринути због гомилања војске које је у току у Либији и ексалацији реторике која озбиљно ризикује да доведе до неконтролисаног сукоба.

Коцијанчичева је рекла да ЕУ позива "све стране да одмах деескалзују ситуацију и прекину све провокативне радње".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије