Ни Шекспир не би написао овакву драму – Тереза Меј поново поражена

Посланици британског парламента по трећи пут су одбацили предлог споразума који је премијерка Тереза Меј направила са ЕУ, тако да се Велика Британија из Уније неће повући до 22. маја. Присталице и противници Брегзита на улицама Лондона.

Гласање је окончано са 344 гласа "против" и 286 "за", преноси Гардијан.

Тереза Меј је рекла да ће последице овог гласања бити "тешке" и да је парламент по питању решења за излазак из Европске уније остао без опција.

Подсетила је да су посланици одбили излазак без споразума, да и даље желе излазак из ЕУ, али да су истовремено одбили све варијанте споразумног изласка које су биле на столу. 

Лидер Лабуристичке странке Џереми Корбин је позвао на расписивање превремених избора.

Шкотска СНП је тражила да се сада опозове Члан 50, механизам о изласку из ЕУ.

Европска комисија се полако опрашта од Лондона

Европска комисија саопштила је да је сада вероватан Брегзит без споразума 12. априла, након што је британски парламент по трећи пут одбио споразум који је премијерка Тереза Меј испреговарала са Европском унијом, преноси Ројтерс.

"Комисија жали због данашњег негативног гласања у Доњем дому", рекао је неименовани портпарол Европске комисије.

Додао је да је ЕУ дала Лондону рок до 12. априла да информише Брисел о наредним корацима.

"Биће на Уједињеном краљевству да пре овог датума наведе којим путем даље. Сценарио 'без споразума' за 12. април је сада вероватни сценарио. ЕУ је сада у потпуности спремна за сценарио 'без споразума' у поноћ 12. априла", навео је портпарол.

Председник Европског савета Доналд Туск је на Твитеру написао да је одлучио да сазове састанак Европског савета за 10. април, након што је видио резултат гласања у Лондону.

Француски је председник Емануел Макрон је уочи гласања позвао британске посланике да прихвате споразум о Брегзиту и упозорио да постоји реалан ризик од изласка Велике Британије из Уније без споразума. 

"Мораћемо да одлучимо о временском оквиру за примену (британског изласка из ЕУ без споразума)... и стога ћемо убрзати финалну фазу припрема", рекао је Макрон.

Оценио је да је од свих земаља које ће бити најдиректније погођене оваквим исходом без споразума, Француска најприпремљенија.

Посланици су гласали о Брегзиту, али не о целом документу, већ о његовом делу. Изјашњавали су се о три ставке споразума – граници између две Ирске, уговору о разводу Британије и Уније и грађанским правима, али не и о будућим односима Лондона и Брисела

Из Брисела је поручено да Британија до 22. маја може да изађе из Уније, дан уочи избора за Европски парламент, ако буде усвојен споразум.

Шта ће бити даље, не зна се са сигурношћу.

Демонстранти испред Парламента 

Током расправе у парламенту, испред тог здања окупиле су се присталице и противници Брегзита.

Многи од окупљених су носили транспаренте на којима су оптуживали британску премијерку Терезу Меј за издају, пренео је Ројтерс.

Упркос присуству великог броја полицајаца, поједине групе окупљених блокирале су пут испред парламента узвикујући да се неће померити и да желе "Брегзит сада".

Око 1.000 људи окупило се у Бискуповом парку на обали Темзе носећи британске заставе и транспаренте на којима је писало "Одлазимо сада" и "Поштујте гласање" у намери да прошета до парламента.

Активисти крајње деснице одржаће свој скуп на Вајтхолу, у близини канцеларије Терезе Меј у Даунинг стриту, док ће се левичари окупити на контра-маршу недалеко од њих.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 29. мар 2019, 21:10) - Raja anonymous [нерегистровани]

Dragi bože

Šta čeka ovu boraniju od država kada Velika Britanija ne može da izađe iz EU. Teško im u EU plaćaju 18 % evropskog budžeta , oko 30 milijardi eura svake godine za članstvo u EU. Nisu pripremili izlaz I da ekonomija radi I van EU. Samo se svađaju. I treba. Voleo bi da ne izađu. Da ne bude sve po njihovom . 

(петак, 29. мар 2019, 18:01) - anonymous [нерегистровани]

Bregzit

Izvuci ce oni na kraju najbolje od eu jer su oni oduvek predavali pamet drugima...

(петак, 29. мар 2019, 18:00) - anonymous [нерегистровани]

Sobom se pozabavili

Da bog da se sobom pozabavili , sledecih bar hiljadu godina!