ЕУ забрањује пластичне тањире, прибор, сламке

У земљама-чланицама ЕУ убудуће ће бити забрањени пластични предмети за једнократну употребу као што су тањири, прибор за јело или сламке за пиће. То је превиђено новим законом који је одобрио европски парламент.

За договор постигнут с министрима ЕУ гласало је 560 посланика, 35 их је било против и 28 уздржаних.

Како се наводи у саопштењу, од 2021. забрањени у ЕУ ће бити прибор за јело за једнократну употребу, пластични тањири за једнократну употребу, пластичне сламке, штапићи за уши израђени од пластике, пластични штапићи за придржавање балона, оксоразградива пластика и кутије за храну и чаше од експандираног полистирена.

Према подацима Европске комисије, више од 80 одсто морског отпада је пластика. Производи обухваћени овим новим законом чине 70 одсто свих предмета у морском отпаду. Због своје споре разградње пластика се накупља у морима, океанима и на плажама земаља ЕУ и широм света. Пластични остаци налазе се у морским животињским врстама – попут морских корњача, фока, китова и птица, али и у рибама и шкољкама, а тиме и у прехрамбеном ланцу људи.

Државе чланице ће до 2029. године морати да омогуће поновно прикупљање 90 одсто употребљених пластичних боца, а до 2025. најмање 25 процената материјала из којег су те боце израђене мораће бити прикладно за рециклирање. До 2030. године удео материјала који се може рециклирати мораће да буде барем 30 одсто.

Овим законодавством предвиђа се и обавезно постављање ознака о негативном утицају који на околину има бацање цигарета с пластичним филтерима те пластичних чаша и влажних марамица, стоји у саопштењу, преноси портал Индекс.

Савет министара ЕУ треба сада и формално да усвоји овај закон, након чега ће уследити објава у службеном листу Европске уније, а након тога државе чланице ЕУ имаће две године да тај закон уврсте у своје законодавство.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. мар 2019, 01:19) - anonymous [нерегистровани]

svašta

Za razliku od slamčica, pribora za jelo, tanjira i čašaod plastike, kutije od sladoleda pa i flaše od sokova se mogu opet upotrebiti, što većina ljudi i radi, dok niko ne pere i ponovo koristi plastične čaše i pribor za jelo. Da se razumemo, zabranio bih svaku plastičnu ambalažu ili uveo obavezan povraćaj, za flaše na primer, ali nema ovo nikakve veze sa time ko šta i gde proizvodi, već je reč o plastici za jednokratnu upotrebu.

(среда, 27. мар 2019, 23:52) - anonymous [нерегистровани]

Plastične FLAŠE

Najveći problem je plastična ambalaža, ali nju niko ne pominje. Recimo, pakovanja sladoleda. Nova pakovanja mesa, sa plastičnom osnovom i plastičnom folijom. A oni nam mažu oči slamkama, zato što slamke prave mahom Kinezi, a ne EU. Verovatno 90 % hrane ima plastičnu ambalažu. A onda je tu i gomila drugih, kabastih plastičnih proizvoda, kao što je baštenski nameštaj, pa i gomila igračaka. Ali ne, oni zabranjuju slamke. Birokratija kao iz najboljih parodija.

(среда, 27. мар 2019, 23:19) - anonymous [нерегистровани]

@Боце

Па може и то да се врати у стакло, тако је и било некада. Има и сада али ко ће да носи амбалажу, овако се купи пластика па после баци и нема проблема.
Једино не знам да ли планирају сламке од дрвета или метала.

(среда, 27. мар 2019, 22:54) - Сале [нерегистровани]

Пластичне боце

Али тањири и сламчице су безначајан део пластичног отпада. Највећи део чине пластичне боце за сокове.