Парламент гласао за одлагање Брегзита

Британски посланици гласали су за одлагање Брегзита, који је заказан за 29. март. Од Брисела ће затражити кратко продужење рока за излазак из Европске уније. Услов за то је да парламент подржи већ постигнути договор премијерке Терезе Меј са европским званичницима.

Опција одлагања Брегзита подржана је великом већином гласова – 412 "за" и 202 "против".

Британски посланици изјаснили су се и против одржавања још једног референдума о изласку Велике Британије из Европске уније. Против амандмана који предвиђа ново изјашњавање грађана било је 334 посланика, док је 85 гласало за ту опцију.

Са само два гласа више, одбијен је и амандман који омогућава посланицима да преузму контролу над Брегзитом.

План Лабуриста да се Брегзит одложи како би се обезбедила већина за "другачији приступ" осујећен је са 318 гласова против, наспрам 302 гласа подршке.

Шта даље 

Сада је на британској влади да тражи одобрење од Европске уније да се Брегзит одложи.

Премијерка Тереза Меј поручила је да је могуће тромесечно одлагање, до 30. јуна – уколико посланици до 20. марта подрже договор који је постигла са Бриселом.

Ако посланици поново тај договор одбаце, влада ће затражити дуже одлагање изласка из европске заједнице – за шта је такође потребно одобрење свих чланица ЕУ и утврђивање нових услова за Лондон.

Посланици су јуче одбацили опцију напуштања ЕУ без споразума, а пре два дана су гласали против договора који је премијерка Тереза Меј постигла са ЕУ.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2019, 04:07) - anonymous [нерегистровани]

Englezi se prave Englezi

Oni bi da se, a da im ne...! E pa to nece moci.

(четвртак, 14. мар 2019, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Bezgranična arogancija

EU pokuša da uvede red u bankarskom sektoru, kako bi bio otporniji na novu krizu koju sprema Amerika. Englezi se uvrede pri pomisli na kontrolu njihovih banaka i podnose zahtev da izađu iz EU. I još da rok bude što kraći. Dobili su bolji sporazum nego što bi bilo koja druga zemlja, ali ga odbijaju. A onda odbijaju i izlazak bez sporazuma? Kao da je EU njihova, pa oni glasaju o izlasku ili neizlasku, o uslovima, produžavanju rokova... 

(четвртак, 14. мар 2019, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

Nema nista od toga. EU nece to da prihvati

EU ce ih izbaciti bez dogovora o izlasku jer i suvise kinje, a i ne znaju sta hoce. Hoce samo da napuste EU, epa napustice je..

(четвртак, 14. мар 2019, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

Nadam se

Nadam se da će ih posle ovakvih glasanja EU izbaciti i da im neće dozvoliti besmisleno tromesečno odlaganje

(четвртак, 14. мар 2019, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

Go Brexit!

Napred iz EU!

(четвртак, 14. мар 2019, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Одлагање

Па нема проблема, могу да им дозволе дан, два одлагања па онда ајд напоље.

(четвртак, 14. мар 2019, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Imperija uzvraca udarac

Englezi, ako mislite da se vi nesto pitate i da demokratski kontrolisete politicke tokove u vasoj zemlji, videcete da nije tako. Neoliberalna imperija sad uzvraca udarac i trazi nacin kako da obezvredi referendum i izbegne Bregzit. I kako stvari stoje, zloupotrebom sistema, to ce joj i uspeti. Makar na kraci rok, dok plebs ne odluci hoce li da se bori za sebe ili nece.

(четвртак, 14. мар 2019, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

Kafana

Ovo se više ne zna ko pije a ko plaća.