Без договора на самиту Трампа и Кима

Други самит америчког председника Доналда Трампа и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна завршен је без договора, саопштила је Бела кућа. Амерички председник је у обраћању медијима изјавио да, иако су водили конструктивне разговоре, сада није тренутак да било шта потпише са севернокорејским лидером.

Амерички председник Доналд Трамп је после изненадног прекида самита у Ханоју са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном објаснио зашто се то догодило, наводећи да "понекад морате да одете".

Трамп је изјавио да "иако су водили конструктивне разговоре сада није тренутак да било шта потпише са севернокорејским лидером".

"Разговори су били корисни. Ја мислим, и државни секртетар Мајк Помпео мисли, да није био прави тренутак да ишта потпишемо. Разматрали смо многе опције, али смо одлучили да их овај пут не прихватимо. Видећемо како ће се то даље одвијати. Разговор је био конструктиван", поручио је Трамп.

"Кимова визија денуклеаризације није у складу са америчком", рекао је Трамп не улазећи у детаље и додао да ће разговори са Кимом бити настављени.

Трамп је рекао да споразум није постигнут због захтева Северне Кореје да се, у замену за денуклеаризацију, укину америчке санкције.

Амерички председник је истакао да није био спреман да то учини, преноси АП.

"Не би било добро да се било шта потпише. Буквално смо отишли. Провели смо скоро цео дан са Кимом", рекао је Трамп на конференцији за новинаре, преноси Би-Би-Си.

Трамп је нагласио да му је Ким обећао да ће се и даље уздржавати од нуклеарног и ракетног тестирања.

Указао је да има "изузетан однос" са јужнокорејским председником Мун Џае Ином, додајући да ће га убрзо позвати да би разговарали о резултатима самита у Ханоју.

"Сад идем поново у авион и летим у прелепо место које зове Вашингтон", рекао је Трамп на крају конференције за новинаре, која је трајала око 40 минута.

Новинарима се обратио и амерички државни секретар Мајк Помпео, рекавши да је прижељкивао већи напредак и додао да је Ким Џонг Ун био "неспреман" за испуњавање америчких захтева, преноси Си-Ен-Ен.

"Нисмо дошли до нечега што је имало смисла за Сједињене Америчке Државе. Мислим да се председник Ким надао да ћемо то учинити. Замолили смо га да учини више. Био је неспреман да то учини", истакао је Помпео и додао да ће за преговоре требати времена.

Севернокорејски лидер се није обратио поводом сусрета са Трампом.

Бела кућа је раније саопштила да Доналд Трамп и Ким Џонг Ун, иако нису постигли договор, водили су конструктивне разговоре.

У овом тренутку није постигнут договор, потврдила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс и додала да ће се састанци наставити у будућности.

Самит је трајао два сата краће од планираног, а отказана је и очекивана церемонија потписивања споразума, наводи АП.

Скраћивање самита дошло је као право изненађење за све – због охрабрујућих порука које су се чуле у њиховом последњем разговору са новинарима када је Ким Џонг Ун неформално изразио спремност за денуклеаризацију Корејског полуострва.

"Да нисам спреман, не бих сада био овде", одговорио је Ким Џонг Ун новинарима на питање да ли је спреман за денуклеаризацију.

Ким је у одговору на питања новинара током састанка са Трампом рекао да би поздравио идеју о успостављању америчке канцеларије за везу у севернокорејској престоници Пјонгјангу, преноси Ројтерс

Амерички председник је истакао да је Кимов одговор о денуклеаризацији добар одговор.

"То је можда и најбољи одговор који сте до сада чули", рекао је Трамп.

Америка тражи од Северне Кореје да одустане од целокупног програма развоја нуклеарног оружја и пројектила, док Пјонгјанг жели да се уклони амерички нуклеарни кишобран из региона, пре свега мислећи на Јужну Кореју и Јапан, америчке савезнике. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара